Na hlavný obsah

V Mexiku odsúdili muža za otrávenie troch psov na vyše desať rokov väzenia

Dva psy neprežili.

V Mexiku odsúdili muža za otrávenie troch psov na vyše desať rokov väzenia
Na ilustračnej fotografii pes v aute. Foto: Unsplash

Šesťdesiatročný Mexičan dostal v utorok (23. 8.) na súde v Querétare trest desať rokov a šesť mesiacov väzenia za otrávenie dvoch psov. Tie pomáhali tímu mexického Červeného kríža. 

Podľa serveru BBC Mundo ide o prvý proces, v ktorom za týranie zvierat padol v Mexiku trest väzenia. Verdikt privítali ochrancovia zvierat, ktorí ho označili za precedens pre podobné prípady v krajine.

Odsúdený muž otrávil psov, ktorí sa volali Athos a Tango vlani v júni, keď im na ulici, kam sa chodili venčiť, dal otrávené klobásky. Tretí pes, syn Athosa, ich rovnako zjedol, no veterinárom sa ho podarilo zachrániť.

„Podľa sudkyne odsúdený spôsobil nenahraditeľnú stratu nielen majiteľom psov, ale aj spoločnosti,“ povedala denníku Reforma právnička Mónica Huertaová, ktorá muža pre zabitie psov žalovala. Muž, ktorý je teraz vo väzení, sa ešte môže proti rozsudku odvolať.

Borderská kólia Athos sa vycvičila na vyhľadávanie ľudí po katastrofách, napríklad v septembri 2017 po zemetrasení v mexickej metropole pomohla nájsť sedem obetí. Podieľala sa aj na hľadaní preživších po výbuchu sopky v Guatemale v roku 2018.

Tango bol jorkšírsky teriér a pomáhal ako asistenčný pes deťom s úzkostnými poruchami, posttraumatickým stresom či Downovým syndrómom.

Obaja boli súčasťou tímu Červeného kríža v meste Querétaro a žili v dome so svojím cvičiteľom Édgarom Muňozom. Podľa Muňoza mu odsúdený už skôr vyhrážal, pretože mu vadila prítomnosť psov v ulici, v ktorej rovnako býval.

Sudkyňa Alicia Basurtová nariadila mužovi, ktorý psov otrávil, okrem trestu väzenia bez možnosti kaucie, tiež zaplatiť 2, 5 milióna pesos (zhruba tri milióny Kč). Uviedla však tiež, že spôsobenú stratu v tomto prípade nemožno nijako nahradiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka