Na hlavný obsah

V Moldavsku vyšetrujú viacero bombových hrozieb

Niektoré z hrozieb údajne zaslali z IP adries v Rusku a Bielorusku.

V Moldavsku vyšetrujú viacero bombových hrozieb
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Polícia v moldavskom hlavnom meste Kišiňov v pondelok (15. 8.) preverovala sériu bombových hrozieb na viacerých miestach, vrátane sídla moldavského najvyššieho súdu a medzinárodného letiska. Ako informovala polícia, deväť vyhrážok sa týkalo aj obchodných centier, nemocníc a zdravotníckych zariadení. Informovala o tom agentúra AP.

Moldavsko v júli zaznamenalo viac než 40 podobných vyhrážok, pričom viac ako polovicu z nich dostalo letisko v Kišiňove. Žiadna z týchto nedávnych hrozieb sa neukázala ako pravdivá. Nenašli sa žiadne výbušniny a zatiaľ nikoho neobvinili. Bezpečnosť letiska však posilnili.

Moldavská premiérka Natalia Gavrilitaová v nedávnom rozhovore pre miestnu rozhlasovú stanicu uviedla, že niektoré z hrozieb údajne zaslali z IP adries v Rusku a Bielorusku s tým, že mohlo ísť o zmanipulované odkazy. Dodala, že týmto krajinám predložili žiadosti o prešetrenie príslušných prípadov.

Moldavsko má spoločnú hranicu s Ukrajinou a nezávislým štátom sa stalo v roku 1991 po rozpade Sovietskeho zväzu. Nedávne napätie v separatistickom regióne Podnestersko, na ktorého území má Rusko rozmiestnené svoje jednotky, viedlo k zvýšeným obavám o možnú destabilizáciu v krajine.

Poloha Podnesterska v rámci Moldavska a Európy.
Poloha Podnesterska v rámci Moldavska a Európy. Foto: Wikipédia

Moldavsko koncom júna dostalo štatút kandidátskej krajiny Európskej únie. Ako píše AP, krajinu však k plnému členstvu v 27-člennom bloku čaká ešte dlhá cesta podmienená sériou reforiem týkajúcich sa boja proti korupcii a organizovanému zločinu, ako i posilňovania ľudských práv a právneho štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet