Na hlavný obsah

V Myjave pribudli zberné nádoby na použitý olej

Nové nádoby budú mať oranžovú farbu.

V Myjave pribudli zberné nádoby na použitý olej
Ilustračná snímka-zber odpadu. Foto: TASR/AP

V meste Myjava začali zbierať a triediť jedlé oleje, keď na niektorých kontajnerových stojiskách pribudli nové zberné nádoby s oranžovým krytom, ktoré slúžia práve na zber použitých olejov. Informoval o tom hovorca mesta Marek Hrin.

Olej majú začať mestá a obce na Slovensku zbierať a triediť na základe legislatívnej povinnosti. „Ale aj pre lepšiu ochranu životného prostredia, ktorého sme súčasťou. Myjava nebude v tomto smere výnimkou a zber potravinárskych použitých olejov a tukov z domácností zavádza oficiálne od 1. septembra,“ uviedol Hrin.

Ako doplnil, v súčasnosti jedlý olej po využití v domácnostiach vo väčšine prípadov končí vo výlevkách či odpadových systémoch, čo so sebou prináša negatíva nielen pre ekológiu.

„Do tohto typu odpadu bude možné odovzdávať všetky jedlé oleje a tuky, ktoré sa používajú pri príprave jedla. Po tom, ako splnia svoj účel, ich stačí zliať do akejkoľvek PET fľaše, ktorú sme doma zvyknutí triediť. Fľašu po naplnení dobre uzavrieme a odnesieme do najbližšej označenej zbernej nádoby na triedenie oleja,“ informoval Hrin.

V súčasnosti je v meste umiestnených 22 kusov zberných nádob na triedenie oleja. „Miesta, kde stoja, si viete pozrieť napríklad na mapke na webe triedimolej.sk. Čím viac obyvateľov triedi použitý kuchynský olej, tým viac zberných nádob rozmiestnime v uliciach,“ doplnil hovorca mesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny