Na hlavný obsah

V niektorých školských jedálňach hrozí, že od septembra nebude mať kto variť

Školy hľadajú aj upratovačky či školníkov.

V niektorých školských jedálňach hrozí, že nebude mať kto od septembra variť. Tvrdia to vedúce jedální, ktoré už mesiace nevedia nájsť kuchárky ani pomocné sily. Školy hľadajú aj upratovačky či školníkov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

S nedostatkom nepedagogických zamestnancov v školách bojuje aj mesto Prešov. Najväčší problém majú v jedálňach.

„Chýbajú najmä pomocné kuchárky, mnoho zamestnancov na pozícii školník či upratovač je taktiež v dôchodkovom či pred dôchodkovým vekom. U mladších ľudí je záujem o túto pozíciu veľmi malý,“ hovorí Lenka Šitárová, tlačová referentka, Mestský úrad Prešov.

Pracovný portál Profesia eviduje najviac ponúk na pozíciu upratovačky, nasledujú kuchárky, školníci, ekonómovia a vedúci školskej kuchyne či hlavní kuchári. Na inzeráty nikto nereaguje aj týždne.

„Čo sa týka hlavného kuchára, alebo kuchárky, tak tam naozaj v priemere zareaguje iba jeden uchádzač na jednu pracovnú ponuku. V prípade kuchárov a kuchárok sú to traja uchádzači na jednu ponuku, ale keď si to porovnáme napríklad s pozíciami ako je sekretár, sekretárka, tam v priemere zareaguje na jednu pracovnú ponuku až 65 ľudí,“ upozorňuje Nikola Richterová, hovorkyňa pracovného portálu Profesia.

Najväčší problém zohnať nepedagogických zamestnancov je v rozvinutých regiónoch, kde nie je o prácu núdza.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko