Na hlavný obsah

V Nitre začnú semester o dva týždne skôr

Vedenie tak chce ušetriť náklady na energie.

Študenti univerzity v Nitre začnú semester o dva týždne skôr. Vedenie chce tak ušetriť. Na jeseň totiž pocíti zvyšovanie cien energií. Náklady na kúrenie či elektrinu sa niekoľkonásobne zvýšia. Ministerstvo financií (MF) však na to peniaze stále neposlalo.

Zvyšovanie cien má negatívny vplyv na finančnú situáciu Univerzity Konštantína Filozofa. Štát už druhý rok po sebe skrátil výšku dotácie pre verejné školy. Kompenzáciu nárastu cien nerieši.

Skorší začiatok zimného semestra a neskorší začiatok letného semestra je jedno z možných riešení ako znížiť náklady za vykurovanie v najexponovanejších mesiacoch z hľadiska potreby kúrenia, nachádza sa v písomnom stanovisku Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

„Zvažujeme celouniverzitnú dovolenku v poslednej dekáde decembra, a v prvej dekáde januára budúceho roka, prípadne online formu skúšok v rámci zimného semestra. Pričom budovy by sa v tom čase iba temperovali,“ povedal Juraj Rybanský, hovorca Slovenskej technickej univerzity.

Onlinová výučba pre zimu v učebniach?

Medzi študentmi sa šíria obavy, že ak školy nezvládnu platiť účty, budú sa musieť vrátiť na onlinovú výučbu. Tentoraz nie pre pandémiu, ale zimu v učebniach.

„Pre študentov a študentskú radu vysokých škôl by bola červená čiara, ak by museli študenti ísť do dištančnej formy vzdelávania, preto, že nie sú peniaze na energie, na kúrenie a svietenie na školách,“ vysvetlil Filip Šuran, predseda Študentskej rady vysokých škôl.

Vysoké školy sa obrátili na ministerstvo školstva. Žiadali peniaze na pokrytie nárastu cien energii. Peniaze však školám musí uvoľniť rezort financií.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ministerstvo financií eviduje množstvo žiadostí na rozpočtové opatrenia v súvislosti s rastom cien energií od viacerých rezortov. Ministerstvo financií tieto žiadosti posudzuje,“ nachádza sa v jeho písomnom stanovisku.

MF školám peniaze neposlalo, ale odkázalo, že môžu prekročiť limit výdavkov o 40 miliónov eur. A z toho zaplatiť aj drahšie energie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny