Na hlavný obsah

V Nórsku prepustia 30 členov kráľovskej gardy, užívali drogy

Drogy užívali na dovolenke.

V Nórsku prepustia 30 členov kráľovskej gardy, užívali drogy
Ilustračná snímka - nórska vlajka. Foto: twitter

Nórska armáda prepustí 30 členov elitnej kráľovskej gardy za to, že na dovolenke užívali nelegálne drogy. S odvolaním sa na nórske ozbrojené sily to v stredu (17. 8.) uviedla agentúra AP.

Armáda dostala tip, že vojaci si v lete na súkromnom večierku vzali drogy. Najprv sa ich k činu priznalo päť, ale neskôr ďalších 25 uviedlo, že urobili to isté.

Všetci členovia boli podľa nórskych médií príslušníkmi nórskej kráľovskej gardy. Hovorca armády Brage Steinson Wiik-Hansen povedal, že vojaci budú z armády prepustení. Neuviedol ale žiadne podrobnosti o tom, aké drogy užili.

Nórsko v roku 2015 zaviedlo povinnú vojenskú službu pre mužov a ženy. „Všetci zamestnanci ozbrojených síl majú povinnosť oznámiť, ak zistia alebo sa dozvedia o obchodovaní s nelegálnymi drogami medzi zamestnancami alebo brancami,“ povedal Steinson Wiik-hansen.

Kráľovská garda má za úlohu chrániť nórsku kráľovskú rodinu. Jej členovia každý deň vykonávajú striedanie stráží pred kráľovským palácom v Osle a nosia tmavomodrú uniformu.

Jednotka vystupuje tiež pri zvláštnych príležitostiach, vrátane odovzdávania Nobelovej ceny za mier.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet