Na hlavný obsah

V Prahe horela strecha pavilónu vojenskej nemocnice

Nikto sa nezranil.

V Prahe horela strecha pavilónu vojenskej nemocnice
Na fotografii požiar pavilónu vojenskej nemocnice v Prahe. Foto: Twitter/Hasiči Praha

Rozsiahly požiar v sobotu (27. 8.) ráno zničil strechu a podkrovie ľavého krídla pavilónu A Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Prahe 6, kde sa okrem iného nachádza neurologické oddelenie. Z budovy evakuovali viac ako 40 ľudí, ale nikto z pacientov ani personálu nebol zranený, povedal novinárom hovorca pražských hasičov Martin Kavka.

Jeden z hasičov si pri zásahu pohmoždil rameno a ošetrili na pohotovosti ÚVN, povedala hovorkyňa záchrannej služby Jana Poštová. Po poludní záchranári uviedli, že pri zásahu sa ľahko zranili traja hasiči. Ráno sa hasičom podarilo požiar zastaviť a začali hľadať skryté ohniská, pričom okolo 12.45 h oznámili, že požiar je prakticky zlikvidovaný.

V čase zásahu bol v nemocnici pozastavený príjem pacientov. Po 14.00 h záchranári uviedli, že s výnimkou očného, ORL a neurologického oddelenia funguje JIS bez obmedzení. „ÚVN obnovila príjem pacientov, ktorých dočasne presmerovali do iných pražských nemocníc,“ uviedla hovorkyňa na Twitteri.

Nemocnica patrí armáde, takže vyšetrovanie prevezme vojenská polícia a vojenskí hasiči. Hasiči ani policajti preto nechceli špekulovať o príčinách a výške škôd. Na mieste zasahovalo sedemnásť profesionálnych i dobrovoľných jednotiek a vyhlásili osobitný stupeň poplachu.

Z časti strechy zostali len ohorené trámy

Podľa spravodajcu ČTK zo strechy šľahali plamene, ktoré hasiči likvidovali z viacerých strán pomocou výškovej techniky. Po požiari zostali z časti strechy len ohorené trámy. Hustý dym bolo vidieť zďaleka. Situáciu zo vzduchu monitoroval policajný vrtuľník s termovíznou kamerou.

Policajti uzavreli okolie pavilónu a vzhľadom na slabú víkendovú premávku nemuseli zastavovať ani obmedzovať dopravu v okolí nemocnice.

Na mieste zasahovalo desať profesionálnych a sedem dobrovoľných hasičských jednotiek. Podľa hasičov požiar zničili strechu pavilónu a podkrovie, ale spodné poschodia sa podarilo zachrániť.

„Ide o požiar podkrovia, výškové zariadenie a niekoľko vodných prúdov je nasadených, dva z nich vo vnútri, zasiahnutý je pavilón A5 – neurológia – čiastočne ambulantná a čiastočne lôžková časť,“ uviedli hasiči na Twitteri. Veliteľ pražských hasičov Luděk Prudil neskôr novinárom povedal, že pacientov a personál z ambulantnej a lôžkovej časti neurologického, očného a ORL oddelenia evakuovali.

Požiar hasičom nahlásili okolo 09.30 h, horelo na ploche 15 krát 30 metrov. Podarilo sa im zastaviť približne za hodinu. Približne o 12.45 h na Twitteri oznámili, že požiar je „prakticky uhasený“.

„Oblasť strechy kontrolujeme pomocou termovíznych kamier,“ uviedli hasiči. Kavka novinárom na mieste povedal, že počet evakuovaných sa pohyboval medzi 40 a 50 vrátane lekárov a ambulantných pacientov, ktorí budovu opustili sami.

Počet evakuovaných potvrdila aj hovorkyňa nemocnice Jitka Zinke. Povedala, že všetkých evakuovaných pacientov umiestnili na iné miesta v nemocnici. Potvrdila, že všetci sú v bezpečí a nezranení. Dodala, že príčina požiaru bude predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Kavka tiež novinárom povedal, že prví hasiči dorazili na miesto do šiestich minút od nahlásenia požiaru a postupne prichádzali ďalšie jednotky. Poznamenal, že nemocnicu navrhli tak, aby v nej bol dostatok nástupných plôch pre hasičskú techniku, takže hasiči nemali problém použiť napríklad automobilový rebrík.

Záchranná služba na miesto vyslala aj veľkokapacitné vozidlo Phoenix, ktoré však nemuselo nikoho ošetriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet