Na hlavný obsah

V Ruskom okupovaných oblastiach silnie ukrajinský odboj

Partizáni sa zameriavajú na ničenie nevyhnutnej infraštruktúry a pomoc armáde.

V Ruskom okupovaných oblastiach silnie ukrajinský odboj
Ilustračný snímok - ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Rusko má na okupovaných územiach na juhovýchode Ukrajine čoraz väčšie problémy s partizánskymi jednotkami vernými Kyjevu. Ich členovia zabíjajú dosadených proruských predstaviteľov, vyhadzujú do vzduchu mosty a vlaky a pomáhajú ukrajinskej armáde identifikovať kľúčové ciele. Informuje o tom agentúra AP.

Šíriaci sa odboj oslabuje kontrolu Kremľa nad okupovanými oblasťami a ohrozuje aj plány pripojiť ich k Rusku. „Naším cieľom je, aby bol život ruských okupantov neznesiteľný, a využiť akékoľvek prostriedky na prekazenie ich plánov,“ povedal Andrij, tridsaťdvaročný koordinátor partizánskeho hnutia Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny.

Andrij je členom odbojovej skupiny Žovta strička (Žltá stužka). Skupina si dala meno podľa jednej z národných farieb Ukrajiny a žlté stužky používa aj ako označenie prípadných cieľov partizánskych útokov.

Partizáni pomáhajú určovať ciele pre armádu

Ukrajinskí vojaci nedávno použili mobilné raketové systémy HIMARS proti strategickému mostu cez Dneper v Chersone a vážne tým narušili hlavnú zásobovaciu trasu Ruska. Krátko pred útokom na most sa objavili letáky s textom „Ak to neurobia HIMARS-y, pomôže partizán.“

„Dávame ukrajinskej armáde presné súradnice rôznych cieľov a vďaka pomoci partizánov sa darí spresniť dolet ukrajinských striel,“ povedal Andrij.

Polmiliónový Cherson, ktorý okupujú ruskí vojaci od marca, pravidelne zaplavujú letáky hnutia odporu s hrozbami pre proruských úradníkov. Ukrajinská armáda dobyla naspäť niektoré územia západne od rieky Dneper, ale zvýšila sa aj činnosť partizánov.

Sily ukrajinskej armády pre špeciálne operácie partizánom pomáhajú vytvárať stratégie a taktiku. V okupovaných oblastiach im slúži tajná sieť skladov zbraní a úkrytov. Partizáni umiestňujú bomby k administratívnym budovám, k domom kolaborantov s Ruskom a dokonca aj na ich trasách do práce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet