Na hlavný obsah

V Rusku hrozí, že rozpustia viaceré židovské organizácie

Mnohí židia sa obávajú prenasledovania.

V Rusku hrozí, že rozpustia viaceré židovské organizácie
Na ilustračnej snímke Červené námestie v Moskve. Foto: TASR/AP

Po invázii na Ukrajinu odišli z Ruska tisícky židov, ktorí sa tam už necítili v bezpečí. Podľa prieskumov sa perzekúcii v Rusku obáva každý ôsmy príslušník tejto komunity. Pocitu ohrozenia nepomáha ani fakt, že Moskva chce zrušiť neziskovú židovskú agentúru, ktorá pomáha židom s presídlením do Izraela.

Exodus z Egypta do krajiny zasľúbenej Bohom trval židom 40 rokov. Koľko bude trvať exodus ruských židov, zatiaľ nevieme. Čo však vieme je, že do Izraela už odišla osmina zo 165 000-člennej židovskej komunity a ďalšie tisíce sa odsťahovali do iných častí sveta, vysvetľuje onkológ Iľja Fomincev.

“Mám židovský pôvod, a tak bol ako jediná možnosť na emigráciu Izrael, keďže každá iná krajina sa pre ľudí s ruským pasom zatvorila. Nedá sa vybaviť si papiere, často sa tam nedá ani založiť si bankový účet alebo pracovať,” hovorí Fomincev.

Grafický dizajnér Konstantin Konovalov, ktorý odišiel takisto do Izraela, by sa jedného dňa možno aj rád vrátil späť.

„Ak sa jedného dňa v Rusku niečo zmení, nevylučujem, že sa vrátim. Moskva je pre mňa stále veľmi dôležitá a je ťažké opustiť svoje rodné mesto. Chcel by som sa vrátiť, ale asi nie v súčasnej situácii,“ povedal Konovalov.

Pomsta za odsúdenie vojny

Židia ako Iľja alebo Konstantin mohli z Ruska odísť vďaka neziskovej židovskej organizácii, ktorá pomáha židom na celom svete so sťahovaním sa do Izraela. Tej však teraz hrozí, že ju úrady zatvoria. Tvrdia totiž, že agentúra porušila zákony o ochrane osobných údajov.

Podľa niektorých médií však ide o pomstu Moskvy za to, že Izrael odsúdil inváziu na Ukrajinu. O osude agentúry sa malo rozhodnúť v piatok (19. 8.), moskovský súd však pojednávanie odročil o mesiac.

Podľa právnika zastupujúceho agentúru, ide o dobrú správu. Úrady im poskytli viac času na preštudovanie prípadu. Dúfa preto, že všetko dobre dopadne.

Okrem krokov namierených proti židovskej komunite mnohí z Ruska odchádzajú najmä pre nesúhlas s politikou Kremľa. Obávajú sa tiež antisemitizmu a perzekúcií, pred ktorými opakovane varoval bývalý hlavný moskovský rabín Pinchas Goldschmidt.

Ten sa krátko po začatí invázie vzdal svojej funkcie, verejne sa proti vpádu ruských síl na Ukrajinu vymedzil a Rusko opustil. A aj keď viacerých jeho odchod pobúril, mnohí ďalší budú jeho príklad zrejme nasledovať. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Chrenková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál