Na hlavný obsah

V Saskom Švajčiarsku proti požiaru ďalej bojuje 300 hasičov

Búrky pomohli len málo.

V Saskom Švajčiarsku proti požiaru ďalej bojuje 300 hasičov
Na snímke lesný požiar v Národnom parku Saské Švajčiarsko. Foto: TASR/DPA

Proti požiaru v národnom parku Saské Švajčiarsko pri hraniciach s Českom ďalej bojuje 300 hasičov. S hasením len mierne pomohli pondelkové (15. 8.) búrky, ktoré sa ale oblasti postihnuté ohňom vo veľkej miere vyhli. Serveru MDR Sachsen to povedal hovorca okresu Saské Švajčiarsko-Východné Krušnohorie.

Cesta B172 z Bad Schandau k českým hraniciam a hraničný priechod Hřensko / Schmilka zostávajú uzavreté.

Nemeckí hasiči zasahujú predovšetkým v oblastiach blízko hranice s Českým Švajčiarskom. Ich počet ale v posledných dňoch klesá, uviedol hovorca okresu. Potvrdil tiež, že v stredu (17. 8.) z miesta odvolajú posledné hasiace vrtuľníky. Naopak pokračovať bude nasadenie dronov, ktoré monitorujú situáciu na zemi a vývoj starých a eventuálny vznik nových ohnísk.

Podnikatelia v oblasti sa obávajú dopadov požiarov na cestovný ruch, uviedol server. Podľa asociácie pre cestovný ruch v Saskom Švajčiarsku však oheň zasiahol len veľmi malú časť turisticky obľúbenej oblasti a obmedzenie pre rekreantov platí len na 1,5 percenta územia.

Saské úrady tiež uviedli, že do odvolania zostáva uzavretá cesta B172, ktorá vedie pozdĺž Labe. Na ceste sa totiž nachádza veľký počet hasiacej techniky. Minimálne v utorok (16. 8.) zostane zatvorený aj nadväzujúci hraničný priechod do Česka Hřensko / Schmilka. Povedala to hovorkyňa českej polície Eliška Kubíčková.

Dodala, že v stredu sa na nemeckej strane uskutoční porada, ktorá rozhodne o prípadnom otvorení cesty pre verejnosť. Cesta do Hřenska na českej strane je prejazdná od soboty (13. 8.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet