Na hlavný obsah

V Spojenom kráľovstve platí kontroverzný zákon pre firmy nakupujúce nehnuteľnosti

Firmy musia preukázať, kto stojí na ich čele.

V Spojenom kráľovstve platí kontroverzný zákon pre firmy nakupujúce nehnuteľnosti
Na snímke poslanci Snemovne lordov britského parlamentu. Foto: TASR/AP

Firmy, ktoré nakupujú nehnuteľnosti pre klientov v Spojenom Kráľovstve dostali ultimátum. Buď preukážu, kto stojí na ich čele alebo im okrem pokuty môže hroziť aj päťročné väzenie.

Ako to finančná správa zabezpečí, zatiaľ neprezradila. Spoločnosti, ktoré už vlastnia nehnuteľný majetok, majú pol roka na to, aby predstavili vlastníkov.

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Martin Callanan hovorí, že Spojené kráľovstvo považuje za miesto pre legitímne podnikanie. Týmto zákonom vraj ukázali, že v krajine nebudú tolerovať skorumpované elity s pochybným bohatstvom.

Dvíhajú oponu a odkrývajú identitu zločincov, ktorí už nedokážu skrývať majetky.

Téme sa venoval v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Viliam Ovsepian.

Bič na oligarchov

Nový zákon nariaďuje spoločnostiam odhaliť majiteľov aj retrospektívne až do roku 1999. Podľa organizácie Transparency International vlastnia ruskí oligarchovia iba v Londýne nehnuteľnosti za viac ako miliardu eur.

Analytik Tom Keatinge z Inštitútu finančnej kriminality vysvetľuje, že špinavé peniaze podhodnocujú demokraciu nie len v Spojenom kráľovstve, ale aj v Európskej únii.

Množstvo oligarchov využívalo podľa neho jednoduchú schému, ako v krajine zlegalizovať pobyt. Keď však chcela finančná správa vyšetrovať pôvod peňazí, zasiahli právnici oligarchov.

Kritici z radov opozície a niektorí právnici tvrdia, že zákon sa mal zamerať na vlastníkov samotných nehnuteľností. Dodávajú, že spoločnosti v daňových rajoch väčšinou vlastnia biele kone a britská finančná správa sa nikdy nedozvie, kto je pravým majiteľom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál