Na hlavný obsah

V Taliansku zatkli skupinu ponúkajúcu občianstvo neexistujúceho štátu

Oklamali tak asi 700 ľudí.

V Taliansku zatkli skupinu ponúkajúcu občianstvo neexistujúceho štátu
Ilustračná fotografia policajné auto. Foto: Unsplash

Talianska polícia zadržala skupinu údajných podvodníkov, ktorí ponúkali na predaj občianstvo neexistujúceho štátu na Antarktíde. Podľa vyšetrovateľov tak oklamali asi 700 ľudí, ktorým sľubovali daňové úľavy či výnimku z povinného očkovania proti koronavírusu.

Uviedla to v piatok (19. 8.) agentúra EFE. Medzi zadržanými, ktorí skončili v domácom väzení, je aj 72-ročný generál finančnej polície v penzii.

Podľa polície 30-členná skupina ponúkala v celom Taliansku občianstvo neexistujúceho „Teokratického štátu svätého Juraja na Antarktíde“. Poplatok za získanie občianstva predstavoval 200 až 1 000 eur.

Skupina tvrdila, že štát vytvorila na základe medzinárodnej zmluvy o Antarktíde. Niektorým záujemcom zadržaní predali v odľahlej oblasti zemegule aj niekoľko pozemkov a šľachtické tituly.

Skupine sa podarilo podviesť asi 700 záujemcov o občianstvo. Sľubovali im ľahšiu administratívu, možnosť získať od nového štátu dotácie či výnimku z povinného očkovania proti koronavírusu.

Zrejme najlákavejšou ponukou pre záujemcov o občianstvo však bolo presunutie daňovej povinnosti na Antarktídu s jednotnou päťpercentnou sadzbou dane z príjmu. V Taliansku sa pritom príjmy fyzických osôb daňou od 23 do 43 percent.

Policajti tvrdia, že skupina tak získala asi 400 000 eur. Okrem podvodu zadržaných stíhajú aj za výrobu falzifikátov dokladov totožnosti, keďže občanom svätojurského štátu vydávali pasy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet