Na hlavný obsah

V USA zrejme ustupuje najnovšia vlna koronavírusu

Nebola zďaleka taká vážna.

V USA zrejme ustupuje najnovšia vlna koronavírusu
Na snímke zdravotníčka z USA pripravuje vakcínu proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

V Spojených štátoch od konca júla klesajú počty novoregistrovaných infekcií koronavírusom, čo signalizuje ústup nákazy po mesiacoch nárastu hlavných ukazovateľov. Najnovšia vlna americkej epidémie nebola zďaleka taká vážna, ako tie predchádzajúce.

Priniesla však značný nárast vyťaženosti nemocníc. Aj počet hospitalizovaných s covidom-19 v posledných dňoch začal klesať, ukazujú štatistiky na weboch amerických médií.

Epidemická vlna sa dvíhala od apríla

Aktuálna epidemická vlna sa začala dvíhať v apríli. Od druhej polovice mája sa denný priemer nových infekcií držal okolo 100 000 alebo tesne nad touto hranicou. Minulý mesiac známe infekcie miestami pribúdali tempom približne 130 000 denne. Tento týždeň sa však po niekoľkodňovom poklese po dlhšom čase dostali pod 110 000 za deň.

Zvýšené šírenie nákazy v uplynulých mesiacoch prinieslo nárast bilancie hospitalizácií z necelých 15 000 až na 44 000, avšak denné počty hlásených obetí covidu-19 stúpli len mierne na aktuálnych skoro 500 denne.

Pri predchádzajúcej zimnej vlne epidémie počet hospitalizovaných v istom momente presiahol 150 000, zatiaľ čo úmrtí pribúdalo viac ako päťnásobne rýchlejšie oproti aktuálnemu stavu. V USA evidovali na začiatku roka až 800 000 nákaz za deň.

V lete bola situácia menej dramatická

Situácia bola v lete menej dramatická, hoci už americké úrady nevymáhali prakticky žiadne protiepidemické nariadenia. Zhruba dve tretiny obyvateľov USA absolvovali prvotnú vakcináciu proti covidu-19, zatiaľ čo bezmála tretina si nechala podať tiež posilňujúcu dávku vakcíny.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) okrem toho odhaduje, že väčšina Američanov covid-19 prekonala, akokoľvek krajina s populáciou okolo 330 miliónov ľudí zaznamenala len 92 miliónov infekcií.

V súčasnom vývoji sa v USA pozornosť od akútnych prejavov koronavírusových nákaz presúva k takzvanému dlhému covidu, čiže dlhodobým a rôznorodým zdravotným ťažkostiam, ktoré mnohí pacienti pozorujú po odznení infekcie.

Dlhý covid spôsobuje problémy

Podľa posledných štatistík CDC sa s „post-covidovými“ problémami stretávajú až desiatky miliónov Američanov. Objavujú sa odhady o tom, že státisíce až milióny z nich sa nezvládajú plnohodnotne zapájať do pracovného procesu.

V americkom Kongrese sa však v tejto veci žiadne opatrenia nečrtajú, napísal v pondelkovom (8. 8.) článku web Politico. Legislatívne kroky už niekoľko mesiacov presadzuje skupina demokratických zákonodarcov na čele so senátorom Timom Kainom. Ten údajne zápasí s dlhým covidom viac ako dva roky, ich snahy však zatiaľ neprinášajú hmatateľné výsledky.

„Nedokázali sa výraznejšie presadiť v dôsledku absencie republikánskej podpory a skutočnosti, že kongresoví lídri sú ponorení do bitiek okolo výdavkov, inflácie, zahraničnej politiky a reprodukčných práv,“ uvádza Politico.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet