Na hlavný obsah

Vagnerovci verbujú členov medzi zločincami a väzňami

Po ruských mestách sa objavujú plagáty pozývajúce do Vagnerovho "orchestra".

Vagnerovci verbujú členov medzi zločincami a väzňami
Na ilustračnej fotografii ruská vlajka. Foto: TASR/AP

Ruská armáda už verejne verbuje do svojej armády. To isté robí aj súkromná vojenská skupina Vagnerovci. Aj keď oficiálne neexistuje, tajné služby tvrdia, že jej žoldnieri vo vojne na Ukrajine čoraz častejšie zapĺňajú medzery na ruskej strane. Podľa pozorovateľov tak vystupujú z tieňa a verbovanie vzbudzuje pochybnosti o stave ruskej armády.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

„Leto a kuše, Vagnerovci prichádzajú,“ spieva sa v skladbe, ktorá oslavuje vojenskú skupinu neoficiálne považovanú za tieňovú armádu Vladimira Putina. Britský Guardian upozornil na plagáty v ruských mestách,  ktoré pozývajú do Vagnerovho „orchestra“ a hovoria o vlasti, cti, krvi a odvahe.

Bývalý náčelník českého Generálneho štábu Jiří Šedivý hovorí, že robia nábory dokonca medzi zločincami a odsúdenými v ruských väzniciach, ktorým za službu ponúkajú slobodu. Podľa neho Rusi vždy používajú Vagnerovcov na „špinavú“ prácu, pri ktorej by mohlo byť Moskvu priamo vidieť alebo by išlo o príliš kontroverznú akciu.

„V ukrajinskom konflikte využívajú Vagnerovcov podobným spôsobom. Nasadzujú ich na takých úsekoch a v takých smeroch, ktoré sú nielen veľmi kontroverzné, ale aj ťažké pre klasické ruské sily a kde sa Rusi nemusia báť, že budú obvinení z dopúšťania sa vážnych zločinov,“ uviedol Šedivý.

Rusko popiera spoluprácu s Vagnerovcami

Dopĺňa však, že Vagnerovci nie sú veľkou skupinou, ktorá by výrazne ovplyvnila priebeh vojny na Ukrajine. Ich význam je podľa neho najmä lokálny a už v minulosti stratili veľa členov. Od anexie Krymu sú aktívni vo viacerých krajinách strategického a ekonomického záujmu Ruska, vrátane Sýrie či Mali.

Kremeľ však spoluprácu s nimi dlhodobo popiera.  Do svojich radov po stratách verbujú Ukrajinci aj Rusi.

Šedivý vysvetľuje, že Rusko už podľa informácií rozviedok stratilo zrejme polovicu svojej 200 000 sily. „Pravdepodobne skôr či neskôr pristúpi k mobilizácii, ktorá bude väčšieho a širšieho rozsahu. Uvidíme, do akej miery sa im to podarí. Buď cestami, ktoré nie sú priamo viazané na vojnový stav, alebo kde Rusi využijú nejakú zámienku, aby ho vyhlásili (vojnový stav),“ dodal.

Na ruské vlny skrytej mobilizácie upozorňujú vojenskí experti už dlhšie. Moskva ich však stále popiera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál