Na hlavný obsah

Vedci prišli na to, prečo klesá populácia včiel

Môže za to ľudská činnosť.

Včely sú nenahraditeľné pre naše ekosystémy, no ich populácia už viac ako desať rokov klesá. Prečo? Túto otázku si položili aj vedci z londýnskej Imperial College. Skúmali tisícky včiel a čmeliakov, zo zbierok britských múzeí.

„Toto je v podstate akýsi nenahraditeľný stroj času, časová kapsula. Máme tu včely, ktoré lietali pred 50-60 rokmi,“ tvrdí Gavin Broad, kurátor výstavy o hmyze v londýnskom prírodovedeckom múzeu.

Vedci skúmali DNA včiel, ale aj ich krídla. Rôzne asymetrie ich doviedli k úsudku, že včely ovplyvňuje stres z klimatickej zmeny.

„Nové technológie nám umožnili extrahovať 40 – 50 % DNA včiel. To nám poskytlo väčší obraz o ich genóme a tom, že existuje veľa takzvaných markerov, ktoré môžeme použiť na to, aby sme zistili, či a ako sa zmenila diverzita,“ vysvetľuje Richard J. Gill, docent a vedúci výskumu na Imperial College London.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V rokoch, ktoré boli teplejšie a vlhšie, mali včely rozdielne krídla. Takže táto asymetria sa stala dobrým indikátorom toho, že včely boli viac stresované práve v teplejších rokoch. Vzhľadom na klimatickú zmenu a predpoklad, že nás čaká čím ďalej, tým teplejšie počasie, mali by sme sa obávať, ako sa včelám bude dariť v budúcnosti,“ hovorí Aoife Cantwell-Jonesová, doktorandka na Imperial College London a autorka štúdie.

Vedci predpokladajú, že v nasledujúcich desaťročiach čakajú včely ťažké časy. Pokúšajú sa preto porozumieť, ako reagujú na špecifické faktory prostredia. Aby sa mohli poučiť z minulosti a predvídať, kde a kedy budú včely najviac ohrozené. Potom sa budú môcť zamerať na to, ako ich ochrániť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet