Na hlavný obsah

Verejné financie sú v lepšom stave, ako sa očakávalo. Ale len dočasne

Inflácia spôsobila dočasné zníženie štátneho deficitu.

Napriek vojne na Ukrajine, rastu inflácie a obavám z pandémie, má Slovensko ku koncu júla podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) verejné financie v dobrom stave. Deficit štátneho rozpočtu sa znížil výraznejšie, ako vláda pôvodne predpokladala.

„Za posledných sedem mesiacov máme v júli deficit 1,39 miliárd eur (bez zohľadnenia prijatej platby 398 mil. eur z plánu obnovy), čo je o 2,43 miliardy eur menej ako v júli roku 2021,“ informoval premiér.

Po zverejnení informácií o nižšom deficite, než ministerstvo financií pôvodne očakávalo, sa spustila výmena názorov medzi hnutím OĽANO a SaS. Liberáli tvrdia, že minister financií Igor Matovič nezodpovedne nakladá s verejnými financiami.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Zrazu vidím, ako sa politické stanovisko SaS líši s realitou, v ktorej žijeme. Mimochodom, hospodárenie štátu je lepšie, ako za bývalej vlády a to napriek všetkým krízam, ktorými musíme čeliť (COVID, Ukrajina, inflácia, energie). Priatelia v SaS, nevymýšľajte si dôvody a ak chcete opäť povaliť vládu, povedzte to narovinu,“ zaútočil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na stranu SaS.

SaS má vraj pravdu

Predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) upozornil, že treba pozerať na celkovú situáciu a nie len na aktuálny stav: „Inflačné príjmy predbiehajú inflačné výdavky. To je klasická situácia a veľmi ľahko sa dá tomuto dočasnému stavu podľahnúť, byť spokojný a vytvárať nové výdavky. A presne to sa stalo. Minister financií bagrom pretlačil kopu nových výdavkov. Situácia bude veľmi rýchlo diametrálne iná.“

Viskupičovi dávajú za pravdu aj viacerí ekonómovia. To, že sa deficit neočakávane znížil, neznamená, že koncoročný stav bude dobrý. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť upozorňuje, že štvormiliardový deficit nás v tomto roku neminie.

V dôsledku inflácie štát čaká väčšina zvýšených výdavkov v druhom polroku roku 2022. Dôkazom, že ide len o krátkodobý stav je aj to, že už k prvému augustu deficit vzrástol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika