Na hlavný obsah

Vírus detskej obrny v New Yorku našli v odpadovej vode

Zatiaľ sa nevie, či sa v oblasti vírus aktívne šíri.

Vírus detskej obrny v New Yorku našli v odpadovej vode
Ilustračná snímka - očkovanie detí proti vírusu detskej obrny. Foto: TASR/AP

Vírus detskej obrny bol v odpadových vodách na predmestí New Yorku prítomný už mesiac predtým, ako miestne zdravotnícke orgány v júli ohlásili prvý prípad potvrdenej nákazy u človeka. V noci na utorok (2. 8.) o tom informoval úrad verejného zdravotníctva v štáte New York, píše agentúra Reuters.

V Spojených štátoch 21. júla potvrdili prvý prípad nákazy detskou obrnou za posledné desaťročie. Na toto ochorenie pozitívne testovali nezaočkovanú dospelú osobu z okresu Rockland ležiacom severne od Manhattanu.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vo vyhlásení uviedlo, že prítomnosť vírusu v odpadových vodách naznačuje, že v New Yorku sa môže nachádzať viac ľudí, ktorí ho vylučujú v stolici.

Dodalo však, že nepotvrdili žiadny nový prípad detskej obrny. Zatiaľ sa teda nevie, či sa vírus aktívne šíri v New Yorku či iných oblastiach USA.

Úrady vyzývajú na očkovanie

Laboratórne testy tiež potvrdili, že kmeň vírusu detskej obrny, ktorý odhalili v New Yorku, je geneticky prepojený s kmeňom vírusu obrny, ktorý objavili v Izraeli a Británii.

Americké zdravotnícke orgány zároveň vyzvali obyvateľov, aby sa dali proti vírusu detskej obrny čo najrýchlejšie zaočkovať. Aby prístup k vakcínam zjednodušili, plánujú otvoriť v New Yorku očkovacie kliniky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet