Na hlavný obsah

Vláda predložila návrh na zvýšenie platov lekárov aj záchranárov

Platy sa budú pri oboch odvíjať aj od odpracovaných rokov.

Vláda predložila návrh na zvýšenie platov lekárov aj záchranárov
Minister financií a predseda strany OĽANO Igor Matovič a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) pri predstavení návrhu zvýšenia platov lekárov. Foto: TASR

Lekárom bez atestácie by mal koeficient minimálnej mzdy narásť z 1,25 na 1,4-násobku priemernej mzdy. Pri lekároch s atestáciou má koeficient zostať rovnaký, a to 2,3-násobku priemernej mzdy. Pri oboch sa majú platy odvíjať aj od odpracovaných rokov.

Koeficient by sa mal pri lekároch s atestáciou aj bez nej zvýšiť za každý odpracovaný rok o 0,01-násobku priemernej mzdy, zvyšovalo by sa za prvých 20 odpracovaných rokov.

Návrh zvýšenia miezd predstavili aj pre zdravotníckych záchranárov. Koeficient minimálnej mzdy by sa im mal zvýšiť z 1,05 na 1,08-násobku priemernej mzdy. Platy sa majú odvíjať tiež od odpracovaných rokov. Koeficient by sa mal zvýšiť za každý odpracovaný rok o 0,01-násobku priemernej mzdy, zvyšovalo by sa za prvých 20 odpracovaných rokov.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) uviedol, že v rámci záchrannej zdravotnej služby sa budú riešiť i systémové zmeny, napríklad nákup nových sanitných vozidiel či rekonštrukcie staníc. „Nie všetky kroky, ktoré treba urobiť, je možné urobiť skokovo. No môžem sľúbiť, že ich vykonáme čo najrýchlejšie,“ dodal.

Šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽANO) na piatkovej tlačovej besede tiež poukázal na mzdový automat, podľa ktorého by sa v budúcom roku mali všetkým zdravotníkom zvýšiť platy o 6,88 percenta. „Priemerný plat lekára v ústavnej zdravotnej starostlivosti dosiahne 4000 eur v hrubom,“ povedal.

Na Úrade vlády SR v piatok (19. 8.) rokovali so zástupcami Lekárskeho odborového združenia spoločne s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko