Na hlavný obsah

Vláda schválila rast platov zamestnancov v štátnej i verejnej správe

Prvé navýšenie platov pocítia už od 1. januára.

Vláda schválila rast platov zamestnancov v štátnej i verejnej správe
Úrad vlády SR. Foto: © Mosbatho / CC BY 4.0

Platy zamestnancov v štátnej a verejnej správe sa od 1. januára 2023 zvýšia o sedem percent. Od 1. septembra 2023 sa má očakávať zvýšenie o ďalších desať percent. Pedagogickí a odborní zamestnanci budú mať od januára platy vyššie o desať percent a od septembra 2023 o ďalších 12 percent. Vyplýva to z nariadení vlády, ktoré kabinet schválil v stredu (24. 8.) na rokovaní.

Vo vládnych nariadeniach aktualizoval kabinet ustanovenia o platových tarifách, ktoré schválili pri rokovaní o kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa na obdobie 1. január 2023 až 31. august 2024.

„Zvýši sa aj osobitná stupnica platových taríf učiteľov vysokých škôl a výskumných a vývojových zamestnancov. Spolu s platovými tarifami pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov od 1. januára 2023 stúpnu o desať percent a od 1. septembra 2023 o ďalších 12 percent,“ objasňuje Úrad vlády SR.

Návrh nariadenia vlády SR bude mať negatívny vplyv na rozpočet, predpokladá však pozitívny vplyv na hospodárenie obyvateľstva. Na rokovanie predložili návrh bez rozporov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko