Na hlavný obsah

Vláda schválila zákon, ktorý má zefektívniť sporenie v druhom pilieri

Zákon by mohol zvýšiť úspory po 40 rokoch o 64 %.

Vláda schválila zákon, ktorý má zefektívniť sporenie v druhom pilieri
(Ilustračné foto) Foto: RTVS

Návrh zákona, ktorý v stredu (24. 8.) schválila vláda, má zvyšovať efektívnosť dôchodkového sporenia z pohľadu celkových úspor, a teda aj budúceho dôchodku sporiteľa. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva práce.

Od návrhu zákona sa očakáva zvýšenie efektívnosti druhého piliera z pohľadu celkovej nasporenej sumy. V porovnaní so sporením výlučne v dlhopisových garantovaných dôchodkových fondoch, by toto opatrenie mohlo zvýšiť nasporenú sumu sporiteľov v druhom pilieri po 40 rokoch sporenia o 50 %.

Sporiteľom v predvolenej investičnej stratégii bude po novom automaticky každý nový sporiteľ (resp. existujúci sporitelia do veku 54 rokov). Predvolená investičná stratégia sa prispôsobuje veku sporiteľa. Sporiteľ bude mať možnosť vyviazať sa z predvolenej investičnej stratégie a znova do nej vstúpiť.

Ďalším opatrením je zmena vo výške a štruktúre odplát. Tá by mala v dôsledku vypustenia odplaty za zhodnotenie zvýšiť nasporenú sumu sporiteľa o 10 % v porovnaní so súčasným systémom odplát. Navrhnutá zmena odplát rieši aj iný problém súčasnej poplatkovej štruktúry v druhom pilieri. Je ním účtovanie odplaty za zhodnotenie aj v pasívnych fondoch.

Dohromady môžu obe opatrenia sporiteľom po 40 rokoch sporenia navýšiť úspory minimálne o 64 %, tvrdí rezort práce.

Jedným z ďalších navrhnutých opatrení je úprava výplatnej fázy. Má zamedziť jednorazovým výberom dôchodkových úspor. Predlženie starobného dôchodkového sporenia až do začatia poberania doživotného starobného dôchodku má mať pozitívny vplyv na hodnotu úspor, vysvetľuje ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko