Na hlavný obsah

Vo Švédsku postavili prvú drevenú veternú elektráreň

Vydržať by mala 25 až 30 rokov.

Vo Švédsku postavili prvú drevenú veternú elektráreň
Na snímke elektráreň počas jej výroby. Foto: Paper Province

Na švédskom ostrove Björkö blízko Göteborgu vyrástla údajne prvá veterná elektráreň z dreva, konkrétne z vrstveného dyhovaného reziva.

Vežu postavili fínsky lesnícky gigant Stora Enso a developerská spoločnosť Modvion, informovala spoločnosť Porta Educa.

Drevená veža je vysoká 30 metrov a podľa jej autorov je rovnako pevná ako oceľová. Vydrží zhruba 25 až 30 rokov.

Pri jej výrobe však vzniklo údajne o 90 percent menej uhlíkových emisií. Ešte tento rok chcú obe spoločnosti inštalovať ďalšie drevené elektrárne a spustiť komerčný predaj.

Veže z vrstveného dyhovaného reziva sa vyrábajú v moduloch, ktoré sa prepravujú po verejných komunikáciách bez špeciálnych povolení alebo úprav ciest, a montujú sa priamo na mieste.

Aj vďaka tomu môžu byť drevené veterné elektrárne vyššie a dosahovať väčší výkon, uviedla PR agentúra Porta Educa.

Materiál z drevených veterných elektrární by po skončení ich životnosti mohol nájsť ďalšie využitie napríklad v stavebníctve.

Spoločnosť Modvion už teraz spoločne s firmou Enel Green Power pracuje na recyklácii vrstveného dreva. Do projektu v minulom roku investoval aj jeden z najväčších výrobcov veterných turbín na svete, dánska spoločnosť Vestas.

Modvion zatiaľ plánuje umiestňovať svoje drevené veterné elektrárne na pobreží, do budúcnosti však po drobných úpravách počíta s ich masívnym nasadením tiež na mori.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet