Na hlavný obsah

Vrchné štátne zastupiteľstvo preverí časť spisu kauzy Čapí hnízdo

Ide o reklamnú vetvu kauzy, ktorú polícia a dozorujúci prokurátor odložili.

Vrchné štátne zastupiteľstvo preverí časť spisu kauzy Čapí hnízdo
Na fotografii konferenčný areál Čapí hnízdo, vyšetrovaný políciou pre dotačné podvody. Foto: Wikipedia

Český server iRozhlas.cz si od Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe vyžiadal uznesenie, ktorým polícia a potom aj prokurátor pred mesiacom odložili prípad možného krátenia daní.

Z ich odpovede vyplýva, že úrad vrchnej štátnej zástupkyne Lenky Bradáčovej už začal s previerkou práce štátneho zástupcu Františka Partíka. Ten bol dozorujúcim prokurátorom a mal prípad na starosti. Vrchné štátne zastupiteľstvo odmietlo priebeh previerky komentovať.

Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe preverí, prečo polícia a prokurátor Partík odložili časť (takzvanú reklamnú vetvu) kauzy Čapí hnízdo.

Dcérske firmy holdingu Agrofert si u farmy Čapí hnízdo objednávali reklamné služby za niekoľko desiatok miliónov českých korún. Vyvolalo to podozrenie, že peniaze v skutočnosti nešli na reklamu, ale pomáhali farme splácať úver a firmám z holdingu znižovali dane.

Posudok vypracovaný pre políciu z roku 2014 uvádza, že reklama v dohodnutej podobe nemala význam. Kongresové centrum Čapího hnízda totiž využívali predovšetkým spoločnosti z holdingu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet