Na hlavný obsah

Vyše 1,4 milióna dôchodcov by malo dostať od štátu inflačnú pomoc

Na jej vyplácanie sa navrhujú tri alternatívy.

Vyše 1,4 milióna dôchodcov by malo dostať od štátu inflačnú pomoc
Na snímke zľava predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Hnutie Sme rodina navrhuje tri alternatívy inflačnej pomoci pre poberateľov dôchodkov. Všetky počítajú so sumou približne 200 miliónov eur, pričom sa dotkne viac než 1,4 milióna ľudí vrátane poberateľov invalidného, starobného či sirotského dôchodku.

Na finálnej podobe sa dohodnú so všetkými zainteresovanými organizáciami. Informovali o tom vo štvrtok (25. 8.) minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak a predseda parlamentu Boris Kollár.

„Máme tri alternatívy, sme pripravení diskutovať o ktorejkoľvek z nich,“ povedal Krajniak s tým, že ak by niekto prišiel s rozumnejším návrhom, podporili by ho.

A čo valorizácia dôchodkov už od tohto roka?

„Zdá sa nám, že tieto tri alternatívy sú výhodnejšie, ako diskutovať o valorizácii v tomto roku,“ povedal Krajniak. Pripomenul, že návrh predčasnej valorizácie o osem percent už od tohto roku, napríklad od novembra (aby to stihla pripraviť Sociálna poisťovňa), by do konca roka neznamenal takú pomoc, ako predstavené alternatívy.

V prípade valorizácie by išlo o približne 135 miliónov eur. A to s tým, že maximálne navýšenie by znamenalo 148 eur a minimálne 37 eur ako súčet za dva mesiace – november a december.

Minister poznamenal, že alternatíva číslo jedna by bola v tomto roku výhodnejšia pre všetkých dôchodcov. Alternatíva číslo dva by zase bola výhodnejšia pre ľudí s dôchodkom do 600 eur.

Tretia alternatíva by bola výhodnejšia pre ľudí s dôchodkom až do 650 eur. Platí, že alternatívy dva a tri zohľadňujú, že dôchodcovia s najnižšími príjmami by získali najväčšiu pomoc.

„Jednota dôchodcov mala viac požiadaviek. Chceli by napríklad aj zvýšenie príspevku na kúpeľnú liečbu z 50 na 100 eur,“ pripomenul Kollár s tým, že aj to si nájde miesto na spoločnom rokovaní.

Pomoc ešte raz prepočítajú

Ministrovi financií Igorovi Matovičovi a premiérovi Eduardovi Hegerovi (obaja OĽANO) návrh predstavili ešte minulý týždeň. „Dohodli sme sa na tom, že Inštitút finančnej politiky a Inštitút sociálnej politiky pomoc ešte raz prepočítajú, prípadne spolu skúsia pripraviť upresňujúce alternatívy,“ avizoval Krajniak.

Predstavil aj doplnenie prvého balíka inflačnej pomoci. Týkať sa má približne 56 000 ľudí, ktorí na prvú vlnu pomoci nemohli dosiahnuť. Ide o sumu 5 700 600 eur.

2022 08 25 Inflačná Pomoc II by Michaela Hlaváčová on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika