Na hlavný obsah

Vyše 152 000 seniorov si musí popri dôchodku privyrábať

Valorizácia dôchodkov nestačí.

Ani mimoriadna valorizácia dôchodkov nevykompenzuje seniorom prudké zdražovanie. Konštatuje to ekonóm Ľuboš Pavelka v súvislosti s petíciou, pod ktorú zbiera podpisy Jednota dôchodcov Slovenska.

Okrem 8-percentnej valorizácie penzií ešte tento rok žiadajú aj štrnáste dôchodky. Ekonóm upozorňuje, že mnohí dôchodcovia už teraz siahajú na svoje železné rezervy, alebo si privyrábajú.

Na Slovensku je viac ako 152 000 seniorov, ktorí si popri dôchodku privyrábajú. Pracovať popri dôchodku je pre mnohých seniorov jediná možnosť, ako si zlepšiť životnú úroveň.

Časť dôchodcov už túto možnosť nemá

Časť dôchodcov však už takúto možnosť nemá. Sú to najstarší penzisti, ktorí odišli do dôchodku ešte v 90-tych rokoch. Je ich viac ako 100 000. Dnes už pracovať nevládzu, majú viac ako 80 rokov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Buďme si vedomí toho, že sa jedná o značnú časť ľudí, ktorá nemá finančné rezervy,“ informoval Ľuboš Pavelka, ekonóm z Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity.

Ekonóm vysvetlil, že priemerný dôchodok napríklad v roku 1991 bol 7-krát nižší ako teraz. V prepočte ide o približne 67 eur. V tom roku bola aj rekordne vysoká 70-percentná inflácia. Preto mnohým penzistom už vtedy peniaze z dôchodkov neostávali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko