Na hlavný obsah

Vzácne mokrade nemusia zlikvidovať

Vyhlásia ich za chránené územie.

Košské mokrade sú podľa ochranárov jedným z pozitív, ktoré vzniklo banskou činnosťou na hornej Nitre. Domov tam našli stovky chránených živočíchov. S ukončením ťažby však hrozilo, že baníci podľa banského zákona budú musieť mokrade zlikvidovať.

„Bola by to veľká škoda,“ tvrdí ornitológ Vladimír Šrank. V boji s klimatickou zmenou sú podľa ochranára Romana Slobodníka mokrade na nezaplatenie. „Je to unikátne miesto, ktoré nám môže závidieť celá Európa,“ vysvetľuje ochranár Marek Měrka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Poddolované polia medzi Prievidzou a Novákmi pred štyridsiatimi rokmi zaliala voda. Usadili sa tam vzácne živočíchy. Ochranári tu zaznamenali viac ako 200 druhov vtákov, niekoľko druhov obojživelníkov, plazov, ale aj vzácnejšie druhy cicavcov. Napríklad niektoré druhy netopierov alebo vydru.

Mokrade budú chráneným územím

Po rokoch obáv o osud mokradí padlo konečné rozhodnutie. „Okresný úrad Trenčín ako orgán ochrany prírody v kraji vydal nesúhlas so zmenou stavu košskej a laskárskej mokrade,“ uviedol prednosta úradu Roman Kozáček s tým, že obe tieto mokrade sa zachovajú.

„Vzhľadom na vysoké prírodné hodnoty tohto územia štátna ochrana prírody spracováva projekt na vyhlásenie mokradí za chránené územia,“ potvrdil štátny tajomník ministerstva životného prostredia Juraj Smatana (OĽANO).

Na Slovensku máme v súčasnosti 14 chránených mokradí. Tie na hornej Nitre k nim zatiaľ nepatria.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny