Na hlavný obsah

Vzniká stredopravá strana? To je podľa Smeru dôvod, pre ktorý chce SaS odísť z vlády

Strana SaS to ale považuje za smerácke výmysly.

Za ultimátom SaS a čoraz častejšie skloňovanom scenári o predčasných voľbách vidí opozícia obavy liberálov zo vzniku novej, podobne orientovanej strany.

Podľa poslanca Richarda Takáča (Smer-SD) by práve predčasný koniec vlády neumožnil novej strane bojovať o hlasy voličov.

„Boli medializované informácie, že určití bývalí politici sa snažia sťahovať aj teraz aktívnych politikov a založiť možno aj stranu, ktorá má ciele obdobné ako má strana SaS a mne z toho vychádza jedine to, že strana SaS sa práve pre to takto správa,“ tvrdí poslanec NR SR a podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Počul som, že sú to bývalý pán premiér a bývalý pán minister financií. Mikloš a pán Dzurinda,“ doplnil Takáč.

Strana SaS odmieta, že v jej záujme je vyvolanie predčasných volieb. „Toto sú všetko tie smerácke sprostosti, ktoré tu počúvame od vtedy, čo smer vznikol a samozrejme to má aj nejaký efekt. Na ľudí, ktorí ich volia a uveria im tieto klamstvá,“ povedal poslanec NR SR Juraj Krúpa (SaS) .

Nedostatok štátnikov

Potrebu novej stredo-pravej strany ešte v marci naznačovala europoslankyňa a bývala členka strany SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová. Dnes (1. 8.) potvrdila, že diskusie o novej strane existujú, no jej oficiálny vznik je zatiaľ v nedohľadne.

„Áno hovorí sa o tom, viacerí ľudia medzi sebou diskutujú, ľudia, ktorí majú nejaký výtlak a mohli by byť ešte stále nejakými hráčmi. Ja sa k tej myšlienke, ktorú som vyslovila vtedy v marci, veľmi hlásim. Myslím si, že Slovensko má pretlak politikov a nedostatok lídrov alebo štátnikov.“ myslí si poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (frakcia ECR).

Politológ pripomína, že pred blížiacimi sa voľbami na Slovensku vždy jedna strana vznikne a iná zanikne. Návrat Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša by ho preto neprekvapil. Myslí si však, že prípadná strana by mala väčšiu šancu s novou vedúcou postavou.

Europoslankyňa si nemyslí, že SaS je za predčasné voľby pre možný vznik novej strany. Práve naopak, podľa nej v nej Richard Sulík môže mať budúcich koaličných partnerov

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko