Na hlavný obsah

WHO: Globálny počet prípadov opičích kiahní klesol o 21 %

V štyroch týždňoch pred zaznamenaním tohto poklesu, naopak, počty prípadov infekcie rástli.

WHO: Globálny počet prípadov opičích kiahní klesol o 21 %
Ilustračný obrázok-Vírus opičích kiahní pod mikroskopom. Foto: TASR/AP

Globálny počet nahlásených prípadov opičích kiahní minulý týždeň klesol o 21 percent. Zmenil sa tak mesiac trvajúci trend rastu počtu týchto infekcií. Zároveň ide o možný signál, že šírenie tohto ochorenia v Európe sa pravdepodobne začína oslabovať. Informovala o tom vo štvrtok (25. 8.) Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

WHO za minulý týždeň nahlásila 5 907 nových prípadov opičích kiahní a uviedla, že vo dvoch krajinách, a to v Iráne a Indonézii, objavili prvé prípady tohto ochorenia. Od záveru apríla doteraz z 98 krajín nahlásili viac ako 45 000 prípadov tejto infekcie.

V uplynulom mesiaci tvorili prípady zo Severnej a Južnej Ameriky 60 percent nákaz a prípady z Európy zhruba 38 percent. Ešte začiatkom júla riaditeľ WHO pre Európu konštatoval, že 90 percent všetkých laboratórne potvrdených prípadov pochádzalo z Európy.

„Tento pokles by mohol odrážať prvé náznaky klesajúceho počtu prípadov v európskom regióne, ale musí byť ešte potvrdený,“ oznámila WHO. Európsky región v ponímaní zdravotníckej organizácie zahŕňa 53 krajín, od EÚ cez Turecko či Turkménsko a Rusko až po Izrael. V regióne Severnej a Južnej Ameriky, naopak, počty prípadov naďalej rastú.

Vírus ohrozuje najmä homosexuálnych a bisexuálnych mužov

Podľa najnovšej správy WHO 96 percent prípadov opičích kiahní potvrdili u mužov, ktorí mali sex s inými mužmi. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča krajinám, aby prioritne očkovali tých, ktorí sú ochorením vysoko ohrození, vrátane gejov a bisexuálnych mužov s viacerými sexuálnymi partnermi a tiež zdravotníkov a pracovníkov laboratórií.

Z celého sveta bolo v týždni od 15. do 21. augusta hlásených 5 907 prípadov opičích kiahní, zatiaľ čo v predchádzajúcom týždni ich bolo 7 477.

Opičie kiahne sa v poslednom čase rozšírili v takzvaných neendemických oblastiach, teda takých, kde sa vírus pôvodom z Afriky predtým takmer nevyskytoval. Od začiatku roka WHO eviduje 41 600 prípadov nákazy a 12 úmrtí v 96 krajinách. Najviac prípadov, viac ako 14 000, hlásia USA. Nasledujú Španielsko, Brazília a Nemecko.

Holandsko má jeden z najvyšších počtov potvrdených prípadov opičích kiahní v celej Európe. Podľa údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a WHO pre Európu sa Holandsko v tomto smere ocitlo na piatom mieste na kontinente.

Z Európy je na tom najhoršie Španielsko

Zďaleka najviac diagnostikovaných prípadov opičích kiahní v Európe má podľa údajov zo stredy (24. 8.) EDCD Španielsko (6 283). Nasledujú Spojené kráľovstvo (3 340), Nemecko (3 329), Francúzsko (2 889) a Holandsko (1 090). Slovensko s 12 prípadmi infekcie je na 28 mieste v celoeurópskom meradle.

Najmenej prípadov infekcií (jeden až dva) priznávajú Rusko, Turecko, Grécko, Čierna Hora, Gruzínsko a Moldavsko. Holandský inštitút verejného zdravia (RIVM) vo štvrtok, podľa internetového denníka NL Times, zvýšil počet prípadov tohto ochorenia v krajine na 1 136, čo predstavuje štvorpercentný nárast v priebehu týždňa.

Zvýšený počet infekcií hlási aj Belgicko, ktoré sa ocitlo na ôsmom mieste európskeho rebríčka. Začiatkom tohto týždňa bolo v krajine hlásených celkovo 671 potvrdených prípadov opičích kiahní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet