Na hlavný obsah

Z odeského prístavu vyplávala prvá loď s ukrajinským obilím

Má smerovať do Libanonu.

Z odeského prístavu vyplávala prvá loď s ukrajinským obilím
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Z Odesy v pondelok (1. 8.) ráno vyplávala prvá loď s ukrajinským obilím v rámci dohody, ktorú 22. júla uzavreli Ukrajina, Rusko, Turecko a Organizácia Spojených národov. Uviedla to turecká mutácia stanice CNN.

Správu neskôr potvrdilo aj turecké ministerstvo obrany. Podľa ukrajinského ministerstva dopravy loď mala vyplávať okolo 08.15 h SELČ. Podľa predchádzajúcich informácií je cieľom nákladného plavidla Libanon.

Turecké ministerstvo obrany uviedlo, že nákladná loď Razoni smeruje do Libanonu, ktorý patrí medzi krajiny najviac závislé od dodávok obilia z východnej Európy.

Na palube je podľa monitorovacieho centra v Istanbule 26 000 ton kukurice. Do tureckých vôd má loď doraziť v utorok (2. 8.). Pred odplávaním do Libanonu loď s nákladom podrobia v Istanbule kontrole, píše Reuters.

Tony zablokovaného obilia

„Prvá loď s obilím od ruskej agresie vyplávala z prístavu. Vďaka podpore všetkých našich partnerských krajín a OSN sme boli schopní plne implementovať dohodu podpísanú v Istanbule,“ napísal na twitteri ukrajinský minister dopravy Oleksandr Kubrakov.

Vývoz obilia, doteraz zablokovaného v prístavoch, prinesie ukrajinskej ekonomike aspoň miliardu dolárov a umožní poľnohospodárom naplánovať siatie na budúci rok, uviedol Kubrakov podľa agentúry Reuters.

Na vyplávanie podľa ministra čaká ďalších 16 lodí, ktoré v ukrajinských prístavoch uviazli po ruskom útoku z 24. februára. Tieto plavidlá by podľa Reuters mohli prepraviť na 580 000 ton ukrajinského obilia.

Podľa Kyjeva je v ukrajinských prístavoch zablokovaných okolo 20 až 25 miliónov ton obilia. Niektoré prístavy zamínovali ukrajinské jednotky pre obavy z vylodenia ruských jednotiek. Prepravnú trasu ohrozujú aj operácie ruského námorníctva.

Na konci júla sa strany dohodli na podmienkach obnovy prepravnej trasy cez Čierne more. V Istanbule vytvorili monitorovacie centrum, ktoré má dohliadať na plnenie týchto podmienok.

Ukrajina patrí medzi hlavných svetových exportérov obilia, od dodávok sú závislé niektoré chudobnejšie krajiny v Afrike a na Blízkom východe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet