Na hlavný obsah

Z Odry a Neru poľskí hasiči už vylovili skoro 100 ton uhynutých rýb

Príčina úhynu stále nie je známa.

Z Odry a Neru poľskí hasiči už vylovili skoro 100 ton uhynutých rýb
Na fotografii ekologická katastrofa na rieke Odra. Foto: TASR/DPA

Poľskí hasiči už vylovili takmer 100 ton uhynutých rýb z Odry a rieky Ner v strednom Poľsku. Príčina úhynu ale stále nie je známa, uvádzajú poľské médiá. Vzorky vody na skúmanie boli podľa ministerky životného prostredia odoslané aj do českého laboratória.

„Experti tímu skúmajúceho znečistenie Odry rozhodli, aby sa vzorky vyslali do zahraničných laboratórií. Okrem skúmania v poľských inštitúciách vzorky v pondelok (15. 8.) odovzdali aj laboratóriu v Česku. V utorok ich dopravia do Holandska a Británie,“ napísala ministerka Anna Moskwová na twitteri.

Hasiči vylovili už okolo 100 ton uhynutých rýb z Odry, ako aj z rieky Ner, ktorá preteká centrálnym Poľskom a vlieva sa do rieky Varty, prítoku Odry. Zatiaľ čo v Odre rybári zaznamenali prvé prípady úhynu rýb už na konci júla, v Nere našli uhynuté ryby koncom minulého týždňa.

Hasiči z oboch riek vylovili spolu 97,95 tony uhynutých rýb, uviedla hovorkyňa hasičov Monika Nowakowská-Bryndová podľa televízie TVN 24. Do akcie je nasadených viac ako 500 hasičov s 58 člnmi, siedmimi štvorkolkami a bezpilotným lietadlom. Hasiči zriadili desať norných stien, ktoré uľahčujú výlov uhynutých rýb.

Mŕtve ryby hasiči a dobrovoľníci ďalej lovia z Odry aj na nemeckom území. Polia agentúry DPA ale úrady o množstve vylovených ľahkých rýb zatiaľ neinformovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet