Na hlavný obsah

Za smrť Duginovej môže Kyjev, tvrdí ruská tajná služba

Zahynula pri explózii auta.

Za smrť Duginovej môže Kyjev, tvrdí ruská tajná služba
Vyšetrovanie na mieste výbuchu. Foto: TASR/AP

Ruská tajná služba FSB obvinila ukrajinské spravodajské služby z vraždy Darii Duginovej, dcéry ultranacionalistického ruského ideológa Alexandra Dugina. Informovali o tom v pondelok (22. 8.) agentúry TASS a Interfax.

Ruský prezident Vladimir Putin rovnako v pondelok vraždu odsúdil ako hanebný zločin. „Hanebný, krutý zločin predčasne ukončil život Darii Duginovej, znamenitého a talentovaného človeka s rýdzim ruským srdcom,“ uviedol v kondolencii rodine Duginovej.

Dvadsaťdeväťročná Duginová zomrela v sobotu (20. 8.) pri explózii auta neďaleko Moskvy. FSB tvrdí, že páchateľkou zločinu je ukrajinská občianka, ktorá potom odišla do Estónska. Neoficiálne obvinenia na adresu Ukrajiny zazneli už cez víkend a Kyjev ich kategoricky odmietol.

„Federálna bezpečnostná služba objasnila vraždu ruskej novinárky Darii Duginovej,“ uviedlo oddelenie FSB pre styk s verejnosťou. „Trestný čin pripravili a spáchali ukrajinské spravodajské služby,“ tvrdí ruská tajná služba. Vykonávateľkou je podľa nej ukrajinská občianka Natalija Vovková, ktorá podľa FSB prišla do Ruska v júli so svojou dcérou.

„Po riadenej detonácii vozidla Toyota Land Cruiser, ktorý šoférovala Duginová, odišla Vovková s dcérou 21. augusta cez Pskovskú oblasť do Estónska,“ tvrdí ďalej FSB. Agentúra Reuters k vyhláseniu ruskej tajnej služby poznamenala, že jej tvrdenia nemohla overiť.

Ukrajina zodpovednosť odmieta

Duginová zahynula v sobotu večer, keď sa vracala z akcie, ktorú navštívila spoločne so svojím otcom. Ten podľa niektorých zdrojov mal pôvodne ísť v aute s ňou, informovala cez víkend stanica BBC. Bezpečnostné služby v nedeľu (21. 8.) uviedli, že pod vozidlom explodovalo výbušné zariadenie a zločin pravdepodobne naplánovali a objednali.

Jedným z prvých, kto na správu o smrti Duginovej reagoval, bol šéf samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin. Ten na sociálnej platforme telegram napísal, že sa stala obeťou „teroristov ukrajinského režimu, ktorí chceli zlikvidovať“ jej otca.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak zapojenie Ukrajiny do smrti Duginovej poprel. „Ukrajina s tým, samozrejme, nemá nič spoločné, pretože nie sme zločinecký štát, ktorým je Ruská federácia, a už vôbec (nie sme) teroristický štát,“ vyhlásil podľa BBC Podoljak v televízii.

Smrť Duginovej podľa neho svedčí o boji o moc a vplyve rôznych skupín vo vnútri Ruska.

K zodpovednosti za smrť Duginovej sa medzitým prihlásila neznáma ruská partizánska skupina s názvom Národná republikánska armáda. Podľa agentúry AP to oznámil bývalý ruský poslanec a opozičný aktivista Iľja Ponomarjov. Agentúra AP upozornila, že existenciu skupiny nevedela overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet