Na hlavný obsah

Za útok na Kapitol odsúdili ďalšieho výtržníka

Ide zatiaľ o najvyšší trest v týchto procesoch.

Za útok na Kapitol odsúdili ďalšieho výtržníka
Útok na Kapitol zo 6. januára 2021. Foto: Financial Times/AP

Americký súd v pondelok (1. 8.) poslal na sedem rokov a tri mesiace do väzenia muža z Texasu, ktorý 6. januára 2021 vnikol do areálu Kapitolu so zbraňou, prilbou a nepriestrelnou vestou.

Informuje o tom agentúra AP. Podľa nej je to zatiaľ najdlhší trest odňatia slobody v procesoch s výtržníkmi, ktorí vlani zaútočili na sídlo Kongresu.

Guy Reffitt bol prvým človekom, ktorý sa postavil pred súd za útok, pri ktorom priaznivci vtedajšieho republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa zaútočili na sídlo Kongresu v snahe zabrániť formálnemu potvrdeniu víťazstva demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách.

Porota Reffitta uznala za vinného tento rok v marci v piatich bodoch obžaloby, vrátane vniknutia do areálu Kapitolu so zbraňou a z marenia úradného postupu.

Preukázalo sa podľa nej okrem iného to, že Reffitt bol na pôde Kapitolu ozbrojený pištoľou, bránil Kongresu v jeho práci a tiež bránil výkonu spravodlivosti, keď sa neskôr vyhrážal svojim dvom deťom pre prípadné udanie na polícii.

Jeho v súčasnosti 19-ročný syn nakoniec svojho otca nahlásil Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI) a tiež proti nemu svedčil na súde. „Povedal: Ak ma udáš, si zradca a zradca sa strieľa,“ opísal Jackson Reffitt porotcom otcove slová.

Podľa prokurátorov Texasan povedal ďalším členom krajne pravicovej skupiny Three Percenters, že chce šéfku Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovú vyvliecť z Kongresu za členky tak, aby sa po ceste hlavou udrela o každý schod, píše agentúra AP.

Na súd čakajú aj ďalší

Sudkyňa Dabney Friedrichová mužovi vymerala trest väzenia v dĺžke 87 mesiacov. Ide o zatiaľ najdlhší trest v procesoch súvisiacich s výtržnosťami v Kongrese. Súd predtým poslal na päť rokov a tri mesiace do väzenia dvoch mužov, ktorí zaútočili na policajtov.

Reffittovi sudkyňa tiež zakázala stýkať sa s militantnými skupinami a nariadila mu podstúpiť psychiatrickú liečbu. „V demokracii rešpektujeme pokojné odovzdanie moci,“ vyhlásila.

Z trestných činov súvisiacich s útokom na Kapitol podľa AP obvinili viac ako 840 osôb. Vyše 340 z nich priznalo vinu, väčšinou za priestupky. Okolo 220 z nich odsúdili, pričom takmer polovica dostala väzenie. Približne 150 ďalších osôb čaká súd.

Reffitt je jedným zo siedmich obžalovaných z výtržností v Kapitole, ktorí sa zatiaľ dostali pred porotu. Porotcovia všetkých sedem z nich jednomyseľne odsúdili vo všetkých bodoch obžaloby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet