Na hlavný obsah

Za vraždu Duginovej je zodpovedná ruská tajná služba, tvrdí Kyjev

Duginová zomrela pri explózii auta.

Za vraždu Duginovej je zodpovedná ruská tajná služba, tvrdí Kyjev
Prokremeľský filozof a ideológ Alexander Dugin sa prihovára počas poslednej rozlúčky so svojou dcérou Dariou Duginovou. Foto: TASR/AP

Za vraždou Darii Duginovej je ruská tajná služba FSB, ukrajinské spravodajské služby takto nepracujú, uviedol tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov. Dvadsaťdeväťročná dcéra ultranacionalistického ruského ideológa Alexandra Dugina zomrela v sobotu (20. 8.) pri explózii auta neďaleko Moskvy.

FSB v pondelok (22. 8.) z jej vraždy obvinila ukrajinské spravodajské služby, Kyjev už skôr kategoricky odmietol, že by bol za jej smrťou.

Danilov v ukrajinskej televízii vyhlásil, že Kyjevu na Duginovej nijako nezáležalo. „Urobila to FSB a teraz budú hovoriť, že to bol niekto z našej strany. My takto nepracujeme. Máme dôležitejšie úlohy. S odpálením tej dámy nemáme nič spoločné. Je to práca ruských spravodajských služieb,“ uviedol šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady.

Vyhlásil, že Duginová a jej otec kritizovali to, že ruská „špeciálna vojenská operácia“ na Ukrajine trvá dlho, pričom použil termín, ktorým Moskva označuje ruskú inváziu v krajine. Ruské spravodajské služby začínajú odpratávať ľudí, ktorí kritizujú „úspechy“ ruskej armády vo vojne, tvrdil Danilov. „Naše spravodajské služby s tým nemajú nič spoločné,“ dodal.

Vzájomné obviňovanie

Duginová zahynula v sobotu neskoro večer, keď sa vracala z akcie, ktorú navštívila spoločne s otcom. Ten podľa niektorých zdrojov mal pôvodne ísť v aute s ňou. Ruské bezpečnostné služby v nedeľu (21. 8.) uviedli, že pod vozidlom explodovalo výbušné zariadenie a zločin pravdepodobne naplánovali a objednali.

FSB v pondelok vyhlásila, že vraždu objasnila a tvrdí, že páchateľkou je ukrajinská občianka, ktorá do Ruska prišla aj s 12-ročnou dcérou, a po čine odišla do Estónska.

Neoficiálne obvinenia na adresu Ukrajiny zazneli už cez víkend, keď tiež poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak zapojenie svojej krajiny do smrti Duginovej poprel.

„Ukrajina s tým samozrejme nemá nič spoločné, pretože nie sme zločinecký štát, ktorým je Ruská federácia, a už vôbec (nie sme) teroristický štát,“ vyhlásil v nedeľu podľa BBC Podoľak v televízii. Smrť Duginovej podľa neho svedčí o boji o moc a vplyve rôznych skupín vo vnútri Ruska. 

V pondelok na twitteri napísal, že ruská propaganda žije vo fiktívnom svete a „zmije v ruských tajných službách začali vnútrodruhový boj“.

K zodpovednosti za smrť Duginovej sa medzičasom prihlásila neznáma ruská partizánska skupina s názvom Národná republikánska armáda, informovala už skôr agentúra AP. Poznamenala však, že existenciu zoskupenia overiť nevedela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet