Na hlavný obsah

Záchranári pomáhali v uplynulých dňoch pri takmer 700 kolapsoch z tepla

Najmladším pacientom bolo sedemročné dievča.

Záchranári pomáhali v uplynulých dňoch pri takmer 700 kolapsoch z tepla
Na ilustračnej snímke teplomer. Foto: TASR

Zdravotnícki záchranári pomáhali v uplynulých dňoch takmer 700 pacientom, ktorí skolabovali z tepla. Najviac prípadov (112) bolo v Prešovskom kraji. Uviedla to hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

Od pondelka (25. 7.) do utorka (2. 8.) záchranári zasahovali v súvislosti s vysokými teplotami pri celkom 695 prípadoch kolapsu. V Košickom kraji zaznamenali 102 prípadov, nasleduje Banskobystrický (93), Žilinský (87), Trenčiansky (79), Bratislavský (78) a Nitriansky (75) kraj. Najmenej prípadov bolo v Trnavskom kraji, a to 69.

Z celkového počtu ošetrených pacientov 420 transportovali do nemocnice. Najmladším ošetreným pacientom bolo sedemročné dievča v Prešovskom kraji, najstarším pacientom bol 98-ročný muž v Bratislavskom kraji.

„Extrémne teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus aj pre mladého zdravého človeka. Najohrozenejšie skupiny sú deti, seniori, tehotné ženy a chronickí pacienti, najmä karadiologický pacienti a diabetici,“ upozorňuje Krčová.

Dodala, že počas horúčav by sa ľudia mali vyhýbať nadmernej fyzickej aktivite a slnku, dodržiavať pitný režim a pri športe v exteriéri by nemali preceňovať sily a podceňovať počasie.

Ako pomôcť?

K základnej prvej pomoci pri kolapse patrí podľa hovorkyne preniesť pacienta do chladnejšieho prostredia, aspoň do tieňa. A následne ho uložiť do ležiacej alebo pololežiacej polohy.

„Pomáha ovlažovanie, prípadne ovievanie. Ľadová voda nie je vhodná, pacientovi podávame vlažnú vodu po malých dúškoch,“ priblížila. Ak sa stav nezlepšuje alebo pacient opakovane upadá do bezvedomia, odporúča kontaktovať linku 155.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko