Na hlavný obsah

Zamestnanci najväčšieho kontajnerového prístavu v Spojenom kráľovstve štrajkujú

Dodávateľské reťazce majú obavy.

Zamestnanci najväčšieho kontajnerového prístavu v Spojenom kráľovstve štrajkujú
Členovia odborového zväzu Unite stoja na štartovacej čiare pri jednom z vchodov do prístavu Felixstowe. Foto: ČTK/PA/Joe Giddens

Zamestnanci najväčšieho kontajnerového prístavu v Spojenom kráľovstve v nedeľu (21. 8.) začali osemdňový štrajk za lepšie platy.

Do štrajku sa zapojilo takmer 2 000 zamestnancov prístavu Felixstowe, ktorý sa nachádza približne 150 kilometrov severovýchodne od Londýna. Štrajk zvolal odborový zväz Unite.

Ponúkli im zvýšenie platov

Generálna tajomníčka Unite Sharon Graham uviedla, že firma, ktorá prevádzkuje „obrovsky ziskový“ prístav, a jej materská spoločnosť CK Hutchison Holding Ltd. uprednostňujú zisky akcionárov pred blahobytom zamestnancov.

Prístav sa vo vyhlásení vyjadril, že ľutuje dosah, ktorý budú mať štrajky na dodávateľské reťazce v Spojenom kráľovstve, a tiež uviedol, že pracovníkom ponúkli zvýšenie miezd „v priemere nad 8 % ako v tomto roku“.

Štrajk zamestnancov prístavu, ktorý sa koná po podobných akciách zamestnancov v doprave, vyvolal obavy z vážnych problémov dodávateľských reťazcov. Prístav ročne spracuje približne 4 milióny kontajnerov z 2 000 lodí, čo je takmer polovica nákladu vstupujúceho do krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika