Na hlavný obsah

Zapojenie verejnosti do kontroly vydávania pokladničných dokladov?

Cieľom novely zákona je eliminácia krátenia prijatých tržieb.

Zapojenie verejnosti do kontroly vydávania pokladničných dokladov?
Na ilustračnej snímke pokladničný blok. Foto: TASR

Zapojiť verejnosť do kontroly vydávania pokladničných dokladov a tým zvýšiť motiváciu podnikateľov tieto doklady vydávať má návrh novely zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice, ktorý do parlamentu predložili poslanci Národnej rady SR za hnutie OĽANO Milan Vetrák a Anna Andrejuvová.

„Zapojenie širokej verejnosti do kontroly dodržiavania ustanovení zákona prispeje k efektívnemu znižovaniu daňovej medzery,“ tvrdia. Navrhovanou novelou zákona sa tak má eliminovať krátenie prijatých tržieb. Novela zákona by mala byť účinná od 15. novembra tohto roka.

K dosiahnutiu tohto cieľa má prispieť poskytovanie finančného príspevku za úhradu tovarov alebo služieb na základe pokladničného dokladu z pokladnice eKasa.

Konkrétne tovary alebo služby, za úhradu ktorých sa bude poskytovať finančný príspevok, obdobie uplatňovania nároku na tento príspevok a výšku finančného príspevku za ich úhradu má stanoviť vláda nariadením.

„Finančný príspevok sa bude poskytovať fyzickým osobám po splnení ustanovených podmienok prostredníctvom mobilnej aplikácie,“ uviedli poslanci za hnutie OĽANO. Štát by tak mohol kompenzovať konečným spotrebiteľom vopred určených tovarov a služieb určitú sumu z výdavkov vynaložených na ich poskytnutie.

„Štát získa prostriedok verejnej kontroly plnenia daňových povinností podnikateľmi,“ dodali poslanci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko