Na hlavný obsah

Zásahy proti požiarom v Saskom a Českom Švajčiarsku pokračujú

V Nemecku panujú obavy z rastu teplôt, Česká republika sa zameria na rokliny rieky Kamenice.

Zásahy proti požiarom v Saskom a Českom Švajčiarsku pokračujú
Na ilustračnej fotografii požiar. Foto: Twitter/ HZS Královéhradeckého kraje

Situácia okolo požiaru v Saskom Švajčiarsku sa stále nijako výrazne nezlepšila. Hasiči sa aj naďalej snažia zamedziť ďalšiemu šíreniu ohňa a obmedziť plochu požiaru.

Úrady sa však obávajú rastúcich teplôt, uviedol to hovorca nemeckého okresu Saské Švajčiarsko – Východné Krušnohorie Thomas Kunz. Na mieste zasahujú stovky hasičov, napísala agentúra DPA.

„Potrebujeme dážď, aby sa situácia zlepšila,“ vyhlásil v utorok (2. 8.) ráno Kunz. Úrady sa však obávajú, že by požiar mohol naopak posilniť pre rast teplôt, ktorý sa očakáva v Nemecku tento týždeň, ako aj pre pokračujúce sucho a vietor.

Hasiči zasahujú proti ohniskám a žeravým uhlíkom, ktoré by mohli rozšíriť požiar do okolia. Pri zásahu občas uvidia aj otvorené plamene a stĺpy dymu, uviedol Kunz.

Na mieste v utorok ráno zasahuje 300 hasičov. Ich počet by sa mal počas dňa navýšiť na 550. Pomáhajú im vrtuľníky a vodné delá saskej a bavorskej polície, ktorá kropí okraje ciest, aby zabránili šíreniu uhlíkov.

Hasiči budú pokračovať v požiarnom útoku v Českom Švajčiarsku

Hasiči v Českom Švajčiarsku budú v utorok pokračovať v tzv. požiarnom útoku. Na mieste je 1 028 hasičov z celej krajiny. Pomocou dronov teraz zisťujú, ako to vyzerá v roklinách rieky Kamenice. Pomocou pozemnej a leteckej techniky sa zamerajú na túto oblasť.

Požiar, ktorý vypukol 24. júla, sa podarilo lokalizovať v pondelok (1. 8.) večer. Uviedol to hovorca hasičského zboru Ústeckého kraja Milan Rudolf .

Počas pondelňajšieho požiarneho útoku sa hasičom podarilo znížiť plochu požiaru z 1 060 hektárov na 606 hektárov, ktoré stále hasia. „Pokúsime sa pokračovať v podobnom tempe aj dnes,“ povedal hovorca.

Ľudí v teréne v priebehu noci vymenili. V utorok sa budú pohybovať v okolí Krídelných stien, Holubieho dolu, pri prednej čelnej stene v Hřensku, v okolí Bouřňáku a Větrovca. Budú môcť využívať 341 kusov hasičského vybavenia vrátane viac ako 200 automobilových striekačiek.

Hasiči predpokladajú, že postup v náročnom teréne bude pomalý. Cestu si musia prerezať motorovými pílami a používať horolezecké lanové vybavenie. Hoci nad terénom lietajú vrtuľníky a lietadlá, na každé miesto sa musia dostať aj po pozemnou cestou.

„Vrtuľníky zhadzujú vodu na miesto požiaru, ale to dohasenie, vyhľadávanie skrytých ohnísk, zásahy pod prevismi, to je na pozemných jednotkách, tie to musia prekontrolovať,“ povedal hovorca. Požiar horí na niektorých miestach až do hĺbky pol metra, čo musia hasiči skontrolovať a prípadne rozorať prúdnicami.

Ak budú hasiči úspešní, požiar by mohol byť v priebehu niekoľkých dní úplne lokalizovaný a obyvatelia obcí Mezná, Mezná Lúka a Hřensko by sa mohli vrátiť do svojich domovov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet