Na hlavný obsah

Zelenskyj chce oslobodiť Krym od ruskej okupácie

"Začalo to na Kryme, skončí to na Kryme," vyhlásil.

Zelenskyj chce oslobodiť Krym od ruskej okupácie
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok (23. 8.) v príhovore na samite tzv. krymskej platformy prisľúbil, že prinesie „slobodu Ukrajine aj občanom na Kryme“. Informuje o tom televízia Sky News.

V online príhovore, ktorým ukrajinský líder otvoril virtuálny samit, prisľúbil, že Kyjev jedného dňa obnoví ukrajinskú vládu nad Krymským polostrovom, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko.

„V záujme toho, aby sa vrátila predvídateľnosť a bezpečnosť do nášho regiónu, do Európy a do celého sveta, musíme zvíťaziť. Zvíťaziť v boji proti ruskej agresii. Preto musíme oslobodiť Krym od okupácie. Začalo to Kryme, skončí to na Kryme,“ vyhlásil Zelenskyj.

Pred príhovorom na samite ukrajinský prezident v utorok varoval Moskvu pred reakciou Kyjeva na prípadný ruský útok na Deň nezávislosti Ukrajiny, ktorý pripadá na stredu (24. 8.).

Na tlačovej konferencii, ktorá sa konala v Kyjeve po stretnutí s poľským prezidentom Andrzejom Dudom, Zelenskyj zdôraznil, že Ukrajina čelí každodenne hrozbe ruských útokov. „Rusko to robí stále. Môže znížiť počet týchto útokov? Áno, môže to urobiť 23. a 24. augusta,“ uviedol ukrajinský prezident.

„Čo urobí Ukrajina, ak zasiahnu Kyjev? Ak nás zasiahnu, dostanú odpoveď, mocnú odpoveď. Chcem povedať, že táto reakcia bude každým dňom silnejšia,“ uviedol Zelenskyj s tým, že rovnako bude Ukrajina reagovať aj na útok na akékoľvek iné ukrajinské mesto.

Krymská platforma je medzinárodná diplomatická iniciatíva Ukrajiny, ktorej cieľom je hľadať cesty k obnoveniu ukrajinskej vlády nad anektovaným Krymom. Prvý samit platformy sa konal vlani v auguste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet