Na hlavný obsah

Zelenskyj: Ruská vojna proti Ukrajine sa musí skončiť oslobodením Krymu

"Krym je ukrajinský a nikdy sa ho nevzdáme," povedal.

Zelenskyj: Ruská vojna proti Ukrajine sa musí skončiť oslobodením Krymu
Na snímke z videa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Konflikt s Ruskom na Ukrajine sa neskončí dovtedy, kým nebude oslobodený Krymský polostrov, vyhlásil v noci na stredu (10. 8.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Krym je ukrajinský a nikdy sa ho nevzdáme,“ povedal Zelenskyj v svojom pravidelnom videopríhovore. „Región Čierneho mora nikdy nebude bezpečný, kým budú okupovať Krym,“ upozornil ukrajinský prezident.

Vojna Krymom začala a musí ním aj skončiť

„Nebude stabilný a trvalý mier v mnohých krajinách na pobreží Stredozemného mora dovtedy, kým bude Rusko schopné využívať náš polostrov ako vojenskú základňu,“ dodal. „Táto vojna Ruska proti Ukrajine a celej slobodnej Európe začala Krymom a musí Krymom aj skončiť – s jeho oslobodením,“ vyhlásil Zelenskyj.

Na Kryme došlo v utorok (9. 8.) k explóziám na tamojšej ruskej vojenskej základni Novofedorivka, pripomína DPA. Ich príčina bola spočiatku nejasná a vláda v Kyjeve sa k zodpovednosti za ne neprihlásila.

Obľúbená dovolenková destinácia

Denník The New York Times však informoval, že ukrajinská armáda zaútočila na významnú ruskú leteckú základňu nešpecifikovanými zbraňami. Ruské ministerstvo obrany trvalo na tom, že výbuchy nespôsobilo ostreľovanie.

Krym je pod nadvládou Moskvy od roku 2014, kedy ho Rusko anektovalo, uzatvára DPA. Tento ukrajinský polostrov je obľúbenou dovolenkovou destináciou ruských turistov. Na jednom z videzáznamov z utorka (9. 8.) je zrejme vidieť, ako návštevníci utekajú z jednej z tamojších pláží. V pozadí je vidieť stúpať hustý dym, uvádza spravodajská stanica BBC.

Svedkovia agentúre Reuters uviedli, že počuli najmenej 12 explózií, ktoré sa začali približne o 15.20 h miestneho času (14.20 h SELČ).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet