Na hlavný obsah

Zemanovo podozrenie zo sabotáže nie je odôvodnené, rozhodli žalobcovia

Uviedlo to české Vrchné štátne zastupiteľstvo.

Zemanovo podozrenie zo sabotáže nie je odôvodnené, rozhodli žalobcovia
Český prezident Miloš Zeman. Foto: Twitter - Dean O'Brien

České Vrchné štátne zastupiteľstvo nepovažuje podozrenie zo sabotáže, ktoré podal prezident Miloš Zeman za odôvodnené. Podľa prezidenta chcel niekto zneužiť jeho chorobu a v čase hospitalizácie ho zbaviť právomocí.

Nič také sa ale, podľa štátneho zastupiteľstva, nepotvrdilo. Naďalej však prešetrujú podozrenie z falšovania lekárskej správy. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Boris Kršňák.

Prezident Miloš Zeman v podnete na vyšetrovanie uviedol, že musel čeliť pokusu o zbavenie právomocí. Jeho obhajca Marek Nespala návrh na trestné stíhanie vysvetľoval.

„Každý má nárok na to, aby občas zdravotne zakopol. Ale zbavovať prezidenta republiky právomocí? No to snáď nie,“ povedal.

Zeman hovoril dokonca o puči

Miloš Zeman dokonca pre médiá hovoril o puči a jeho hovorca Jiří Ovčáček o zneužití postavenia niektorých lekárov, senátorov a novinárov. Predseda Senátu Miloš Vystrčil toto podozrenie označil „takmer za hlúposť“.

Senátori, podľa neho, postupovali v zmysle Ústavy, keď si vyžiadali správu o prezidentovom zdravotnom stave, kde sa písalo o možnej dlhodobej práceneschopnosti. Pražský hrad sa zatiaľ k odloženiu podnetu nevyjadril.

Štátne zastupiteľstvo ešte overuje, či nebola falšovaná lekárska správa, ktorá prognózovala dlhodobú práceneschopnosť prezidenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál