Na hlavný obsah

Žilinka preverí pochybné výzvy na internete

Psychologička sa domnieva, že mladí ľudia sú pod tlakom.

Žilinka preverí pochybné výzvy na internete
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Pochybné výzvy a peňažné ponuky za natočenie videí mladistvých, ktoré sa šíria na internete, preverí Generálna prokuratúra (GP) SR. Generálny prokurátor Maroš Žilinka chce zistiť, či nedošlo k porušeniu zákona.

„Podľa generálneho prokurátora Maroša Žilinku sa ľudská dôstojnosť musí bezvýhradne rešpektovať, a to aj v prípade obmedzenia iného práva,“ uviedlo hovorca GP SR Dalibor Skladan.

Pôvodne dobrý zámer napĺňať rôzne výzvy za finančnú odplatu, a tú potom použiť na dobročinný účel, sa zakladateľom startupu podľa psychologičky vymkol z rúk. Mladí ľudia sú pod tlakom, ak majú plniť výzvy, domnieva sa.

„Mladí ľudia v tomto veku nemajú dostatočne vyvinutú tú časť mozgu, ktorá zodpovedá za vyvodenie nejakých dôsledkov. Potrebujeme, aby niekto, kto za túto platformu zodpovedá, nastavil maximálne možné hranice bezpečia,“ hovorí Zuzana Juráneková, online terénna pracovníčka z IPčko.sk.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Každý, kto sa prihlási na Youdare, musí uviesť dátum narodenia. Keď chce vidieť alebo robiť nebezpečný obsah, musí si to zaškrtnúť v nastaveniach. Takýto obsah sa ukazuje len ľuďom, ktorí ho chcú vidieť a vyhlásia, že sú dospelí,“ vyplýva zo stanoviska Filipa Sulíka, spoluzakladateľa platformy Youdare.

Správcovia stránky však nevedia overiť vek a údajne už niekoľko nevhodných výziev vymazali. To, že sa deti zúčastňujú na takýchto ponukách na internete, súvisí s tým, že ich potreby nie sú dostatočne naplnené.

„V prípade, ak generálny prokurátor vyhodnotí, že v danom prípade došlo k naplneniu konkrétnych znakov trestného činu, tak má právo v tejto veci konať. Prípadne poveriť iné zložky, konkrétne orgány činné v trestnom konaní, aby túto vec ďalej vyšetrili,“ vysvetlil advokát Peter Erdős.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko