Na hlavný obsah

Životná situácia sociálne slabších ľudí sa zhoršuje

Dôvodom je vysoká inflácia a zdražovanie potravín.

Životná situácia sociálne slabších ľudí sa zhoršuje
Na ilustračnej snímke sú peniaze. Foto: RTVS

Organizácie, ktoré pracujú s ľuďmi bez domova, upozorňujú na zhoršovanie životnej situácie sociálne slabších ľudí. Dôvodom je vysoká inflácia a zdražovanie potravín.

Už minulý rok, keď bola situácia stabilnejšia, pritom na Slovensku žil na hranici chudoby každý ôsmy obyvateľ. Teda zhruba 660 000 osôb. Odborníci zdôrazňujú potrebu nájomného bývania, ktoré dokáže situáciu ľudí v núdzi výrazne zlepšiť.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Na Slovensku sú desiatky ľudí, ktorí sa po rokoch na ulici dokázali začleniť späť do spoločnosti. Súčasné zdražovanie ich však dostáva opäť na okraj. Nina Beňová z Občianskeho združenia (OZ) Proti prúdu vysvetľuje, že náklady im mesačne stúpnu o desiatky eur, ale pre sociálne slabších je to veľká suma.

„Naozaj si môžu vyberať medzi tým či zaplatia nájomné, alebo budú mať na prežitie a na potraviny,“ uvádza.

Bez pomoci mimovládnych organizácií môže ľudí bez domova pribúdať

Na ukončenie bezdomovectva štát chystá stratégiu, ktorá by mala byť účinná začiatkom budúceho roka. Nina Beňová však upozorňuje, že bez pomoci mimovládnych organizácií môže ľudí bez domova pribúdať.

„Určite hrozí prepad do polovičného bezdomovectva. Viem si predstaviť, že napríklad mnohí ľudia, ktorí nie sú pod krídlami nejakej organizácie, ktorá im môže pomôcť, tak do toho bezdomovectva reálne prepadajú,“ pokračuje.

Aby si sociálne slabší dokázali vyriešiť všetky problémy, napríklad nezamestnanosť či dlhy, musia mať najskôr strechu nad hlavou.

„Momentálne pracujeme s asi 1 200 ľuďmi. V terénnej sociálnej práci máme okolo 400 klientov. V integračnom programe čaká asi okolo 40 ľudí. Všetkým týmto ľuďom by bývanie veľmi pomohlo,“ hovorí riaditeľka OZ Vagus Alexandra Kárová.

Štátne nájomné a sociálne byty však stále chýbajú. Viaceré mestá problém riešia takpovediac po vlastnej osi. Desiatky jednotiek má Levoča, v Košiciach pripravujú projekt a Bratislava sa pustila do odkupovania starých budov, ktoré prerába na mestské byty. Ani to však nestačí.

„Aktuálne potrebujeme vyriešiť okolo 1 100 bytov pre čakateľov na nájomné a náhradné nájomné bývanie,“ za magistrát hlavného mesta hovorí Dagmar Schmucková.

Stav v Bratislave porovnáva s tým v Brne. Ak by sa naše hlavné mesto chcelo porovnať s o čosi menším českým mestom, musel by magistrát získať približne 30 000 bytov. To je zhruba 1 500 jednotiek ročne počas najbližších 20 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál