Na hlavný obsah

Zomrel francúzsky výtvarník Sempé, autor série detských kníh Malý Mikuláš

Mal 89 rokov.

Zomrel francúzsky výtvarník Sempé, autor série detských kníh Malý Mikuláš
Na snímke už zosnulý francúzsky kresliar a karikaturista Jean-Jacques Sempé. Foto: wikimedia commons

Vo veku 89 rokov vo štvrtok (11. 8.) zomrel francúzsky výtvarník – najmä kresliar a karikaturista Jean-Jacques Sempé. Preslávili ho najmä ilustrácie dobrodružstva Malého Mikuláša a humorné kresby pre tlač. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na umelcovu ženu.

„Výtvarník Jean-Jacques Sempé zomrel pokojne večer 11. augusta v 89 rokoch vo svojom letnom sídle, obklopený manželkou a blízkymi priateľmi.“ Uviedol vo vyhlásení pre AFP jeho životopisec a priateľ Marc Lecarpentier.

Bol šťastný, že mal vôbec nejakú prácu

Sempé, ktorý sa narodil 17. augusta 1932 vo francúzskom Bordeaux, skrášlil svojimi obrázkami desiatky kníh. Jeho kresby sa objavovali v prestížnych časopisoch, ako The New Yorker, Paris Match či L ‚Express.

Sempé ilustroval mnohé titulné strany týždenníka The New Yorker, vrátane tejto z roku 1983.
Sempé ilustroval mnohé titulné strany týždenníka The New Yorker, vrátane tejto z roku 1983.Foto: twitter/ Carlton Reid

Slovenskí čitatelia ale budú jeho meno mať navždy spojené s príbehmi neposedného Mikuláša, ktorému Sempé vdýchol život ako začínajúci umelec v polovici 50. rokov. Kniežatá, ktoré vytvoril spolu s Reném Goscinom, dobre poznajú aj inde vo svete.

„Keď sme v dvadsaťštyri začínali, boli sme šťastní, že máme vôbec nejakú prácu. Spočiatku sme príbehy robili pre malý provinčný denník.“ Spomínal pred rokmi Sempé na zrodenie malého Mikuláša a jeho priateľov s tým, že pre neho už je to celá dávna história.

Ilustrátorom sa stal náhodou

Trvalo totiž vyše desať rokov, kým sa niekoľko útlych knižiek, v ktorých jeho kresby s nezameniteľným pôvabom zachytávajú Francúzsko 50. rokov, objavilo na pultoch kníhkupectiev.

Na dráhu ilustrátora sa pritom Jean-Jacques Sempé dal vlastne náhodou. „Ako mladík som pracoval vo fabrike na žiarovky, potom prišla vojna, a keď som sa vrátil, dlho som si nemohol nájsť prácu. Začal som kresliť a pokúšal sa vnútiť svoje kresby do najrôznejších časopisov.“ Spomínal na dobu, keď mal 19 rokov a hľadal svoj strohý, ale na prvý pohľad rozoznateľný štýl. Ako sám hovorí, príliš talentu nepobral, svoj úspech si musel odpracovať.

Ku knižkám o Mikulášovi mal neskôr ich spoluautor – ktorý mal z partičky najradšej šprta Celestýna – skôr rezervovaný vzťah. „Pre mňa majú rovnaký význam ako ktorákoľvek iná kniha,“ povedal raz ilustrátor.

V súčasnosti sa predalo v 45 krajinách už viac ako 15 miliónov detských kníh z tejto série. Príbehy Malého Mikuláša neskôr aj sfilmovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet