Na hlavný obsah

Zomrel niekdajší prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov

Mal 91 rokov.

Zomrel niekdajší prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov
Na archívnej snímke z roku 2011 Michail Gorbačov počas tlačovej konferencie v Berlíne. Foto: TASR/DPA

Niekdajší prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov v utorok (30. 8.) po ťažkej a dlhej chorobe zomrel. Mal 91 rokov. S odvolaním sa na vyhlásenie moskovskej nemocnice o tom informovali ruské agentúry TASS a Interfax.

Na vlastné želanie bude Gorbačov pochovaný vedľa svojej ženy Raisy na cintoríne v Moskve, píše TASS s odvolaním sa na príbuzného zosnulého.

Gorbačov začal po nástupe do čela sovietskych komunistov v roku 1985 zmeny, ktoré mali reformovať komunistický systém a dodať vtedajšiemu sovietskemu impériu novú silu. Opak sa ale stal pravdou. Sovietsky zväz sa rozpadol a komunistický systém sa zrútil. Gorbačov, ktorý sa narodil 2. marca 1931, až neskôr priznal, že reformovať ani nešiel.

Zaslúžil sa o pád železnej opony

Gorbačov sa ako šéf komunistickej strany a teda aj celého ZSSR zaslúžil o koniec studenej vojny, pád železnej opony i rozpad impéria. Bol aj prvým a zároveň posledným prezidentom Sovietskeho zväzu. Do novozriadenej funkcie ho zvolili 14. marca 1990. Trvalo to však len krátko, z funkcie odstúpil 25. decembra 1991 tesne pred zánikom ZSSR.

Nositeľ Nobelovej ceny za mier z roku 1990 sa stal obľúbencom Západu aj nádejou Východu, doma si rešpekt nezískal. Pre mnohých ľudí viac ako návrat vytúženej slobody znamenali jeho reformy stratu istôt a mnoho Rusov mu nemôže dodnes zabudnúť rozpad ZSSR.

Sovietsky zväz formálne rozpustili 26. decembra. Stalo sa tak skoro na deň 69 rokov po tom, čo bol 30. decembra 1922 založený. Moc od Gorbačova vtedy prevzal Boris Jeľcin, prezident nástupníckeho Ruska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet