Na hlavný obsah

Zostane Korčok šéfom diplomacie alebo odíde z vlády spolu so SaS?

Na zotrvanie ho vyzval Matovič.

Zostane Korčok šéfom diplomacie alebo odíde z vlády spolu so SaS?
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). Foto: TASR

Ak strana SaS v stredu (31. 8.) opustí vládnu zostavu, z funkcie odídu všetci jej ministri, vrátane šéfa diplomacie Ivana Korčoka (nom. SaS). Pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko to povedal v utorok (30. 8.) dopoludnia sám minister. Urobí tak aj napriek viacerým výzvam, vrátane tej od Igora Matoviča.

Minister financií a šéf hnutia OĽANO v utorok na sociálnej sieti napísal, že by bol rád, ak by Korčok ostal ministrom. Predseda SaS Richard Sulík hovorí, že jeho ministri dodržiavajú dohody. Aj keď nie všetci sú straníci, z vlády odídu spolu. Lojalitou k strane, ktorá ho do funkcie nominovala, argumentuje aj sám Korčok.

Téme sa venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Odchod SaS z vlády v súčasnej situácií, keď sa na Slovensko rúti energetická kríza a za hranicami zúri vojna, kritizovali už viacerí členovia koalície. Exminister zahraničných vecí Milan Kňažko sa pre iné médium vyjadril, že Korčok by podľa neho mal pokračovať v rozbehnutej práci.

Matoviča a Sulíka preto vyzval, aby mu vyjadrili podporu a nechali ho na jeho poste. Líder OĽANO s tým problém nemá. „Pokiaľ sa dobre pamätám s Ivanom sme nikdy nemali žiadny konflikt. Nad niekoľko tvrdých slov pri minuloročnom a tohtoročnom povaľovaní vlády sa viem ľahučko povzniesť. Rišo, si na rade,“ napísal Matovič na sociálnej sieti.

Sulík: Vládu opustia všetci štyria

Jeho zotrvanie si želá aj premiér Eduard Heger (OĽANO). Zatiaľ s ním o tom ešte nerokoval. „Mám s Ivanom Korčokom veľmi dobrý vzťah – aj osobný, aj pracovný. Myslím si, že z hľadiska zahranično-politickej orientácie sme úplne zladení. Práve preto má dnes Slovensko takú dobrú povesť v zahraničí,“ vysvetlil.

Sulík ešte v piatok (26. 8.) povedal, že na ich stanovisku sa nič nemení a vládu opustia všetci štyria ministri za SaS. „To sme si vydiskutovali,“ povedal.

Svoje ďalšie zotrvanie v koalícii si Korčok nevie predstaviť a v stredu preto podá demisiu. „Oslovila ma strana SaS pred dva a pol rokmi ako nestraníka. Zostal som nestraník, nie som členom SaS, ale neviem nájsť pádny dôvod pre moje zotrvanie v situácii, keď takéto výhrady k ďalšiemu pôsobeniu má strana, ktorá ma nominovala,“ uviedol.

Politológ z Prešovskej univerzity Michal Cirner zásadnú zmenu názoru súčasného ministra zahraničných vecí neočakáva. „V politike nie je nič vylúčené, ale aj politické symboly sú dôležité. Myslím si, že bude (Korčok) korektný k strane SaS, ktorá ho na tento post nominovala,“ priblížil.

Pripomína slová Ivana Korčoka, ktorý povedal, že sa plánuje venovať viac domácej politike. Podľa politológa sa tak dá očakávať, že čoskoro vstúpi do niektorej súčasnej, poprípade novej strany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál