Na hlavný obsah

Zver spôsobuje poľnohospodárom obrovské škody

O probléme sa vie roky, riešenia však neprichádzajú.

Dvadsaťdva až tridsať miliónov eur. Takéto škody spôsobuje každoročne zver na poliach, v sadoch a viniciach. Hovoria to samotní poľnohospodári.

Hoci sa o probléme vie už roky, riešenia neprichádzajú. Ministerstvo pôdohospodárstva sa teraz rozhodlo spraviť si vlastný monitoring škôd. Opatrenia vraj pripraví až po ňom.

Vidieť srnku vo vinici nie je v okolí Vrábeľ neobvyklé. Tamojšie vinárstvo má vinice v dvoch katastroch, škodám sa nevyhne ani v jednom.

„Pokiaľ sme plochu v Tehle nemali celú oplotenú, tak tam bolo skraja až 10, 15 či 20 radov kompletne zožratých. Ďalšiu plochu máme vo Vrábľoch. Tú tiež nevieme celú oplotiť. Často máme srnčiu zver vo vinici, takže nám požiera aj úrodu,“ povedal Milan Solár, vinár z vrábeľského regiónu.

Tak je to aj v Mojmírovciach. Srnky si v plote nájdu diery.

„Máme mnoho srnčej zveri, ktorá napriek tomu, že máme oplotenie v dĺžke osem kilometrov si nájdu (cestu),“ uviedol Peter Schultz, predseda PD Mojmírovce.

Škody zver spôsobuje na najrôznejších plodinách, a to na celom Slovensku. Podľa monitoringu poľnohospodárskej komory sa vlani vyšplhali na 26 miliónov eur.

Členovia komory na Slovensku obrábajú tri štvrtiny pôdy. Škody už roky predkladajú aj ministerstvu. Rezort si však robí vlastný prieskum. Údaje zbiera do konca augusta.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ministerstvo pripravuje komplexný materiál na riešenie škôd a potrebuje najpresnejšie podklady, čiže aj od poľnohospodárov, ktorí nie sú členmi stavovských organizácií,“ oznámil Andrej Wallner, hovorca ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

„Kukuricu ešte máme na poli, cukrovú repu tiež. Zver koncom augusta z poľa neodíde. Toto je zásadná otázka. Nie monitorovať, ale keď tie škody budeme mať zmonitorované, čo s tým (treba urobiť),“ uviedol Emil Macho, predseda Sl. poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko