Na hlavný obsah

Zvrhnutá mjanmarská líderka Su Ťij dostala ďalších šesť rokov väzenia za korupciu

Súd sa konal za zatvorenými dverami.

Zvrhnutá mjanmarská líderka Su Ťij dostala ďalších šesť rokov väzenia za korupciu
Na snímke mjanmarská premiérka An Schan Su Ťij Foto: TASR/AP

Zvrhnutú mjanmarskú líderku Aun Schan Su Ťij v pondelok (15. 8.) odsúdili na ďalších šesť rokov väzenia. Súd v Mjanmarsku, v ktorom vládne vojenská junta, ju uznal za vinnú v štyroch prípadoch korupcie. Informovali o tom agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na oboznámený zdroj.

Sedemdesiatsedemročnú Su Ťij usvedčili zo zneužitia prostriedkov charitatívnej nadácie nesúcej meno jej matky Do Kchin Ťij. A tiež z prenajímania vládnej pôdy s nepodloženou zľavou. Su Ťij všetky obvinenia odmietla a očakáva sa, že jej obhajcovia podajú odvolanie.

Podľa agentúry AP sa súd konal za zatvorenými dverami bez prístupu médií či verejnosti. Právnikom Su Ťij zakázali poskytnúť o súdnom pojednávaní akékoľvek informácie.

Nositeľku Nobelovej ceny za mier Su Ťij zatkli vlani vo februári, keď sa k moci v Mjanmarsku dostala armáda a zvrhla civilnú vládu Národnej ligy pre demokraciu. Pôvodne političku držali v domácom väzení, potom strávila niekoľko mesiacov na tajnom mieste v metropole Neipyijtu a v júni ju previezli do väznice v hlavnom meste.

Su Ťij obvinili v početných kauzách, prvý proces s ňou začal vlani v máji. Odsúdená už bola na 11-ročný trest za podnecovanie násilia, nelegálny dovoz vysielačiek, porušenie koronavírusových opatrení a prijatie úplatkov. Čelí tiež ďalším obvineniam z korupcie, volebných podvodov a vyzradenia štátneho tajomstva.

Jej stúpenci obvinenia označujú za politicky motivované, za pokus o jej diskreditáciu a snahu o legitimizáciu vlády junty. Okrem Su Ťij je v Mjanmarsku za mrežami vyše 11 000 ľudí podozrievaných z opozície proti armáde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet