Na hlavný obsah

Air France pre štrajk ruší vyše polovicu letov

Väčšinou diaľkových letov by to nemalo zasiahnuť.

lietadlo spoločnosti Air France na letisku Charlesa de Gaulla.
Na ilustračnej snímke lietadlo spoločnosti Air France na letisku Charlesa de Gaulla.Foto: TASR/AP

Francúzske aerolínie Air France v stredu (14. 9.) oznámili, že zrušia viac ako polovicu plánovaných piatkových (16. 9.) letov na krátke a stredné vzdialenosti. Dôvodom je očakávaný štrajk riadiacich pracovníkov letovej prevádzky, na ktorý vyzval odborový zväz SNCTA. Informuje agentúr AFP.

Air France v priebehu piatka vypraví len zhruba 45 % letov na krátke a stredné vzdialenosti. Približne 90 % diaľkových letov by však štrajk postihnúť nemal.

„Nemôžeme vylúčiť meškania a rušenia letov na poslednú chvíľu,“ čo sa týka zostávajúcich letov, uviedla spoločnosť Air France vo vyhlásení. Zákazníci, ktorých spoje štrajk ovplyvní, dostanú vopred upozornenie prostredníctvom SMS a a emailu.

Francúzsky úrad pre civilnú leteckú dopravu (DGAC) v stredu uviedol, že aerolínie v súvislosti so štrajkom požiadal o zrušenie asi polovice letov. Úrad dodal, že vedie diskusie s Európskou organizáciou pre bezpečnosť letovej prevádzky Eurocontrol, čo sa týka alternatívnych trás s cieľom vyhnúť sa francúzskemu vzdušnému priestoru v priebehu piatkového štrajku.

K avizovanému štrajku riadiacich pracovníkov letovej prevádzky prichádza v čase, keď vláda v Paríži pripravuje schválenie štátneho rozpočtu na rok 2023. Ten podľa odborov negarantuje úradu DGAC jeho financovanie a mohol by obmedziť jeho schopnosť zaistiť zvyšovanie platov, dodáva AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika