Na hlavný obsah

Aj šéf okupačnej správy Záporožskej oblasti požiadal o pripojenie k Rusku

Už skôr tak spravili aj v Luhanskej a Chersonskej oblasti.

Aj šéf okupačnej správy Záporožskej oblasti požiadal o pripojenie k Rusku
Členovia volebnej komisie počítajú hlasy v referende o pripojení okupovaných ukrajinských oblastí k Rusku. Foto: TASR/AP

Vedúci okupačnej správy v Záporožskej oblasti Jevhen Balickij oficiálne požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o pripojenie k Rusku, informovala tlačová agentúra TASS.

Balickij v dokumente zdôraznil, že voľbu učinili ľudia v referende, v ktorom sa rozhodli zjednotiť „so svojou rodnou vlasťou – Ruskom“.

Líder separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DNR) Denis Pušilin v stredu za týmto účelom odcestoval do Moskvy.

Vodca DNR uviedol, že právne úkony súvisiace s pripojením k Rusku dokončí v ruskom hlavnom meste. Pred odchodom sa poďakoval všetkým obyvateľom regiónu, ktorí sa zúčastnili na referende. Povedal, že DNR ako súčasť Ruska vstúpi do novej fázy vojny.

O rovnaký krok už v stredu (28. 9.) požiadal vodca samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LNR) Leonid Pasečnik a proruská správa juhoukrajinskej Chersonskej oblasti.

Ruské okupačné a proruské orgány tvrdia, že obyvatelia ukrajinských regiónov v hlasovaní požiadali o pripojenie k Ruskej federácii. Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že čoskoro podnikne kroky na uspokojenie ambícií štyroch okupovaných regiónov stať sa súčasťou Ruska.

Kyjev a Západ označujú hlasovanie za neplatné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet