Na hlavný obsah

Akvaparky a plavárne musia obmedzovať svoju prevádzku

Dôvodom sú vysoké ceny energií.

Akvaparky a plavárne musia obmedzovať svoju prevádzku
Ilustračná snímka akvaparku. Foto: RTVS

Pre vysoké ceny energií akvaparky a plavárne musia obmedzovať svoju prevádzku. Niektoré strediská zatvárajú, iné výrazne upravujú otváracie hodiny. V Dolnom Kubíne už musia aj prepúšťať zamestnancov. Asociácia akvaparkov žiada o pomoc vládu.

Vodný svet v akvaparku v Dolnom Kubíne bude od októbra namiesto celotýždňovej prevádzky otvorený už len v piatok, sobotu a nedeľu. Kúpanie v plaveckom bazéne skrátia o tri hodiny denne.

„Ceny energií v tomto období stúpli o dvesto percent. Bolo nevyhnutné niečo spraviť,“ uviedol zástupca primátora Dolného Kubína Matúš Lakoštík s tým, že sa pravdepodobne nevyhnú úplnému zatvoreniu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Toboganovú halu, druhú krytú na Slovensku, otvorili v Poľnom Kesove v lete. V súčasnosti je spolu so saunami zatvorená. Kúpalisko sa aj takto pokúša šetriť energie.

Navýšenie cien by podľa riaditeľa Thermal parku Nitrava Jána Barcaja situáciu neriešilo. „Vstupné by sa pohybovalo v hodnote aj okolo 100 eur na osobu,“ dodal.

Žiadajú zastropovanie cien

Asociácia akvaparkov žiada pomoc od vlády. Chcú, aby zaviedla nižšiu daň z pridanej hodnoty a to na úroveň desať percent. Žiadajú tiež o zastropovanie cien elektrickej energie a plynu.

Rezort hospodárstva údajne rokuje s dotknutými rezortmi o návrhoch, ktoré „pomôžu zmierniť vplyv vysokých cien energií na domácnosti, podnikateľský a verejný sektor“.

Akvaparky však už ďalej čakať nemôžu. V Dolnom Kubíne musia prepúšťať. „Už máme dohodu o rozviazaní úväzku s troma zamestnancami,“ uviedol Lakoštík.

Ak sa ceny energií budú naďalej zvyšovať, zatvárať budú musieť od nového roka aj ďalšie vodné strediská.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko