Na hlavný obsah

Alžbeta II. navštívila Slovensko v roku 2008

Britský kráľovský pár pozval vtedajší prezident Gašparovič.

Alžbeta II. navštívila Slovensko v roku 2008. S manželom princom Filipom zavítala nie len do hlavného mesta a neďalekého Devína, ale aj do Starého Smokovca, Spišskej Soboty a napokon aj do Popradu. Pre Slovensko išlo o jednu z najväčších diplomatických udalostí novodobej histórie.

Britský kráľovský pár pozval na Slovensko ešte v roku 2006 vtedajší prezident Ivan Gašparovič.

„Keď som písal posledný list o prosbu o návštevu, to bolo niekoľko mesiacov, možno desať, rok. Odrazu sme dostali list, že anglická kráľovná príde. Tak to bol veľký úžas,“ uviedol exprezident.

Prijatie pozvánky bol veľký diplomatický úspech. „Vtedy som si uvedomil, že nás považujú za demokratickú krajinu. Považujú nás za krajinu, ktorá patrí do západnej kultúry a to je niečo úžasné,“ pokračoval Gašparovič.

Prípravy na dvojdňovú návštevu trvali rok. Spolu s kráľovským párom mali prísť aj médiá z celého britského Commonwealthu.

„Čiže všade tam, kde sa pohne kráľovná, to v lokálnych médiách aj v južnej Afrike aj v Ázii, či v Kanade, na Novom Zélande bolo. Slovensko získalo obrovský kredit v rokoch, kedy sme boli stredoeurópskym tigrom,“ uviedol Marek Trubač, hovorca exprezidenta Gašparoviča.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Návštevu kráľovnej intenzívne prežívala aj manželka vtedajšieho prezidenta. „V tom veku aký mala, ešte vykonávala svoje povinnosti bola to úžasná vec a vec silného človeka,“ ozrejmila Silvia Gašparovičová, manželka exprezidenta SR.

Stretnutie s Alžbetou II. vyvolávalo u ľudí nadšenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko